De Standaard

Nemen we dan nu eindelijk afscheid van James Bond

- MARTHA GILL Journalist­e

James Bond heeft in de 21ste eeuw eindelijk zijn nemesis gevonden, denkt MARTHA GILL.

De nieuwe James Bondfilm heeft problemen. Alweer. Eerst hing Daniel Craig de diva uit met zijn verklaring dat hij ‘liever zijn polsen zou oversnijde­n’ dan nog een keer Bond te spelen (waarna ze hem god weet hoe toch overhaalde­n om voor een nieuwe film te tekenen). En nu heeft regisseur en Oscarwinna­ar Danny Boyle het bijltje erbij neergegooi­d, wegens ‘creatieve meningsver­schillen’ met de rest van het team (DS 23 augustus).

Ik kijk er niet van op. Hoe kun je in ’s hemelsnaam in 2018 een Bondfilm doen werken? Een film met als held een seksisti sche, gewelddadi­ge overheidsa­mbtenaar met absurd veel aandacht voor zijn maatpakken en cocktails? In deze tijd van #MeToo, deeleconom­ie, tweedehand­se winkels en recycling? Het lukt gewoon niet, je hebt niets om mee te werken. Ik durf zelfs te zeggen dat sinds de allereerst­e film geen enkele periode zo Bondonvrie­ndelijk geweest is als de onze.

Een nieuwe film heeft gewoon te veel op zijn bord. Hij moet voorkomen dat Bond een vergrijzen­de babyboomer lijkt die tegen beter weten in een millennial probeert te versieren (‘Zin in een ritje in mijn auto? Ik heb een heel belangrijk­e baan, weet je’) die ongetwijfe­ld een betere partij kan vinden. Hij moet Bond afhelpen van het imago van een man die selfies in de businesslo­unge van luchthaven­s op Instagram post. En hij mag hem niet meer portretter­en als een embleem van door een staat gesponsord geweld dat blindeling­s door drukke markten racet (hij moet al duizenden marktkrame­rs overreden hebben).

Het probleem is dat de films diep ge worteld zijn in de idealen van de jaren 50: trots zijn op het Britse rijk, een duur horloge hebben, met je secretares­se naar bed gaan. In de decennia die volgden waren Britishnes­s, materialis­me en seks met werknemers soms in en soms uit de mode. Vandaag hebben ze alle drie voorgoed afgedaan.

Kan een vrouwelijk­e Bond redding brengen? Nee – ik vrees dat het daar te laat voor is. De vrouwelijk­e versie van James Bond – materialis­tisch, camp en altijd op de uitkijk naar een vluggertje – is uiteraard een vrouw uit de jaren 1990, de natuurlijk­e tegenhange­r van de man uit de jaren 1950. Eigenlijk hebben we al een vrouwelijk­e James Bond gehad, we hebben het alleen niet gemerkt. Het was Samantha Jones uit Sex and the City: ze had de juiste prioriteit­en (‘kleren, compli

James Bond is te diep geworteld in de idealen van de jaren 50: trots zijn op het Britse rijk, een duur horloge hebben, met je secretares­se naar bed gaan

mentjes en seks’), de aanpak van formele introducti­es (‘Hallo, mijn naam is Fantastisc­h’) en zelfs de vreselijke grapjes (‘Ik ben probeersek­sueel, ik wil alles een keer proberen’).

Maar de tijden zijn veranderd. Er is niemand die James’ dubieuze waarden en nog dubieuzer exploderen­d briefpapie­r nog ziet zitten. Hij past gewoon nergens meer in. Na zoveel hachelijke ontsnappin­gen is het tijd dat James Bond sterft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium