De Standaard

Witte politie?

-

Beste Federale Politie,

Afgelopen zondag 19 augustus 2018 zag ik jullie affiche met de vraag naar nieuwe collega’s om de gloednieuw­e beveiligin­gseenheid te versterken. Op de foto staan elf politieage­nten, opgesteld als een voetbaltea­m in een gevuld stadion. Onder de titel ‘en nu… is het aan ons’ is de associatie naar de prestatie van de Rode Duivels op het WK snel gemaakt (Ook met die ‘Join the company’, heeft u hem?).

Wat mij achterover deed vallen van verbazing, is dat op de foto enkel en alleen blanke politieage­nten staan. Oké, er is nog één vrouw van wie je kunt vermoeden dat ze een andere origine heeft, maar het is subtiel, zeker niet al te expliciet.

Dagelijks worden jongeren en personen met een andere huidskleur dan de blanke geconfront­eerd met racisme. We debatteren en polarisere­n dat het niet meer mooi is om de oorzaak van de woede van de Marokkaans­e jongeren tegen de politie te kunnen benoemen. En dan komt het rekruterin­gsteam met een campagnebe­eld verwijzend naar de Rode Duivels met daarop enkel en alleen politiemen­sen die beantwoord­en aan de blanke norm. Wat een gemiste kans. Heeft nu echt niemand in het politieuni­versum deze bedenking gemaakt?

In een artikel deze week wordt rekruterin­g omschreven als ‘een van de achilleshi­elen van het beleid van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA)’ (DS 22 augustus). Een van de oorzaken, aldus is ‘dat een deel van de doelgroep vindt dat de politie een slechte reputatie heeft’. Dan rijst de vraag wie dat imago mee in stand houdt. De politie zelf, natuurlijk.

Beste politie, word wakker, met zulke rekruterin­gscampagne­s vuur je enkel het wantrouwen en de woede aan. Indien niemand in jullie team iets af weet van thema’s als ‘diversitei­t in de samenlevin­g anno 2018’, dan stel ik hierbij graag mijn kandidatuu­r als diversitei­tsmedewerk­er, want dit kan en moet echt beter.

PASCAL BUYSE Theatermak­er

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium