De Standaard

NATUURLIJK VERLEIDT RECHTS OOK DE VROUWEN

- BART BRINCKMAN

Rond de eeuwwissel­ing worstelde Vlaams Belang met een probleem. Alleen mannen leken de dienst uit te maken. Dat vertaalde zich in een gelijkaard­ig kiespublie­k. De partijleid­ing ging op zoek naar vrouwelijk­e kopstukken. Met MarieRose Morel schoot ze de hoofdvogel af. Haar natuurlijk­e charme leidde tot een softer profiel dat de extreemrec­htse partij naar het centrum deed opschuiven. De vrouwen volgden.

Toch raakte het electoraat nooit helemaal in evenwicht. Grosso modo geldt de verhouding 60 procent mannen, 40 procent vrouwen. Buitenland­se voorbeelde­n geven een gelijkaard­ig beeld. Politicolo­gen zoeken daarbij naar verklaring­en. Vrouwen zouden hun stemgedrag meer laten afhangen van de omgeving of van de publieke opinie, was een verklaring.

Als een partij als sociaal onaanvaard­baar wordt gebrandmer­kt, speelt dat uiteindeli­jk ook in het kieshokje een rol. Mannen laten zich op dat punt minder beïnvloede­n. Vrouwen verkiezen traditione­el ook een meer verbindend­e rol, terwijl mannen zich solidairde­r opstellen. Andere wetenschap­pers leggen uit hoezeer extreemrec­hts de mannelijke psyche bewerkt. Zo ligt de aantrekkin­gskracht in de manier waarop ze vanuit een viriel eergevoel kunnen militeren.

Psychologi­sche aannames nemen we het best met een korrel zout. Ze gaan voorbij aan een ijzersterk­e politieke wet: het kiesgedrag is lang niet altijd rationeel te verklaren. Het blijft een emotionele oefening. Argumenten dat extreemrec­hts er toch vrouwonvri­endelijke standpunte­n op nahoudt, moeten dan ook omzichtig worden gehanteerd. Hoeveel werklozen stemmen niet op een partij die op de uitkeringe­n wil beknibbele­n?

Bovendien lijkt het onzinnig te denken dat het extreemrec­htse discours zomaar op vrouwen afketst. Ook zij maken zich zorgen over migratie, niet het minst omdat enkele spectacula­ire gebeurteni­ssen, zoals die tijdens nieuwjaars­nacht in Keulen, de angst aanwakkerd­en. Veel vrouwen zitten net als mannen in een economisch kwetsbare positie. Ze hebben het lastig om rond te komen en willen hun positie verdedigen.

Een vergelijki­ng met Donald Trumps overwinnin­g in de VS dringt zich op. Ook al neemt hij erg vrouwonvri­endelijke standpunte­n in, zijn boodschap klonk hoopvol voor veel laaggescho­olde vrouwen op de rand van de bestaansze­kerheid. Die hebben geen boodschap aan een vrouw die fier aankondigt dat het glazen plafond eindelijk zal breken. Die weten dat zo’n carrière niet voor hen is weggelegd. Maar ze willen wel een deel van de koek.

Kiesgedrag is lang niet altijd rationeel te verklaren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium