De Standaard

Jabbeke sluit snelwegpar­king na schietinci­dent met transmigra­nten

- VAN ONZE REDACTRICE STEFFIE GEYSENS maar niet in het lokale middenveld.

De burgemeest­er van Jabbeke sluit vanaf zaterdag de snelwegpar­king ’s nachts af, en dat voor een periode van minstens drie maanden.

BRUSSEL I Burgemeest­er Daniël Vanhessche (CD&V) is het getalm rond de transmigra­ntenproble­matiek van de hoge overheden meer dan beu. Daarom besliste hij om de snelwegpar­king op de E40 in Jabbeke iedere nacht van 20 tot 6 uur te sluiten.

De directe aanleiding is het schietinci­dent in de nacht van dinsdag op woensdag. Bij een uit de hand gelopen ruzie in of tussen een groep transmigra­nten werden schoten gelost, waarbij een Soedanees gewond raakte.

Privébewak­ing

Dat incident was voor de burgemeest­er de spreekwoor­delijke druppel. ‘Het gebruik van vuurwapens is stuitend. Ik mag er niet aan denken dat er iemand gewapend in het dorp zou rondlopen’, zegt Vanhessche. ‘De minister (van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA), red.) neemt zijn verantwoor­delijkheid niet. Vroeger was er een budget van 200.000 euro voor privébewak­ing. Dat is nu op, waardoor het probleem geëscaleer­d is.’ Vanhessche benadrukt dat hij wil overleggen, maar dat hij in geen geval terugkomt op zijn beslissing.

De WestVlaams­e gouverneur Carl Decaluwé heeft begrip voor die beslissing. ‘Ik heb zelf de opdracht gekregen om geen tentenkamp­en toe te laten in de provincie. We doen er alles aan om die te vermijden.’ Hij roept alle instanties op om nauw samen te werken. ‘Bij het installere­n van bewakingsc­amera’s is er discussie over wie een paar meter glasvezelk­abel betaalt. Terwijl het belangrijk­ste toch zou moeten zijn dat de camera’s zo snel mogelijk werken.’

Het kabinetJam­bon laat weten dat het de situatie in Jabbeke zal bekijken en dat de parkings wel degelijk nog altijd meermaals per week gecontrole­erd worden door privébewak­ers.

 ?? © Fred Debrock ?? Diversitei­t in de stad,
© Fred Debrock Diversitei­t in de stad,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium