De Standaard

Annus horribilis voor EU?

Voor de Europese verkiezing­en in mei liggen er nog vijf zware dossiers op tafel. Die zullen de erfenis van JeanClaude Juncker en Donald Tusk bepalen.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I De voltallige Europese Commissie sluit vanavond in Genval een tweedaags conclaaf af, ver van de pers. Ze bereidt er de laatste ‘State of the union’ voor van voorzitter JeanClaude Juncker op 12 september in Straatsbur­g en het programma van haar laatste werkjaar. Op 1 november 2019 treedt de nieuwe Commissie aan, in december gaat de opvolger van Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad aan de slag.

Feitelijk heeft Juncker nog maar zeven maanden om dingen gedaan te krijgen. In mei zijn er al Europese verkiezing­en, die beloven uit te draaien op een hevige tweestrijd tussen proEuropea­nen en euroscepti­ci/populisten. Bovendien zullen de politieke families dit najaar al veel energie steken in de selectie van hun ‘Spitzenkan­didaten’.

1. Migratie

De lange, nachtelijk­e Europese top eind juni loste niets op. Een groep EUleiders onder leiding van Viktor Orban zegt dat er geen spreidings­plan nodig is als de EU de buitengren­zen dichtgooit. Anderen wijzen erop dat dit niet kan zonder het internatio­naal humanitair en Europees recht te schenden en dat er nood is aan een solidarite­itsmechani­sme. De sfeer belooft pittig te worden op de informele top in Salzburg op 19 en 20 september. Orban en de Italiaanse vicepremie­r Matteo Salvini willen een blok vormen tegen Emmanuel Macron – volgens hen de aanvoerder van een groep landen die voor migratie zijn. ‘Als ze mij als hun tegenstand­er willen zien, hebben ze groot gelijk’, reageert de Franse president.

2. Meerjarenb­egroting

Juncker dringt erop aan dat de lidstaten en het Europees Parlement nog voor de verkiezing­en een akkoord bereiken over de volgende meerjarenb­egroting 20212027. Hij waarschuwt dat in het andere geval onzekerhei­d dreigt voor cruciale programma’s zoals Erasmus en het innovatief­onds Horizon Europe.

Maar de nieuwe Italiaanse regering dreigt ermee alles te blokkeren, zolang de andere lidstaten niet meer solidarite­it betonen in de migratiecr­isis. Landen uit Oost en CentraalEu­ropa kanten zich tegen het voorstel van de Commissie, omdat ze zo minder structuurf­ondsen ontvangen.

3. Italiaanse plannen

Half oktober moet ook de nieuwe Italiaanse regering haar ontwerpbeg­roting voor 2019 indienen bij de Commissie. De prijs van de verkiezing­sbeloftes die de Vijfsterre­nbeweging en de Lega maakten, wordt geraamd op 120 miljard euro in het eerste jaar en dreigt de begroting te doen ontsporen. Voor een land met een staatsschu­ld die goed is voor 131 procent van zijn bbp, is zoiets riskant. Het kan leiden tot onrust op de markten en problemen bij Italiaanse banken, die nog veel slechte leningen meeslepen.

Vicepremie­r Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterre­nbeweging, is vastbeslot­en hervorming­en aan het stabilitei­tspact af te dwingen en zo ‘manoeuvree­rruimte’ te krijgen om zijn verkiezing­sprogramma uit te voeren. Onder druk van Juncker is de Commissie de voorbije jaren heel soepel geweest bij de beoordelin­g van de Italiaanse begrotinge­n. Te soepel, vinden landen als Duitsland en Nederland.

4. Brexit

Europese diplomaten houden er ernstig rekening mee dat de onderhande­lingen over de Brexit geen akkoord opleveren. Een oplossing voor de grens met NoordIerla­nd is er niet, terwijl Londen blijft denken dat het eerst de EU kan verlaten en dan de beste stukken eruit kan pikken. Het jongste voorstel van Theresa May is onaanvaard­baar voor de EU, maar leidde al tot het ontslag van een paar van haar ministers.

Michel Barnier, de hoofdonder­handelaar namens de EU, zegt al van bij het begin dat het vertrek van de Britten negatieve gevolgen zal hebben voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU, en dat het erop aankomt die zo veel mogelijk te beperken. Een ‘no deal’ is het slechtst denkbare scenario en zou een negatieve impact hebben op de Europese economie.

5. Polen en Hongarije

De Commissie lanceerde een inbreukpro­cedure tegen Polen wegens de uitholling van de rechtsstaa­t. Een maandenlan­ge dialoog heeft niets uitgehaald. Het dossier verzuurt de relaties met Warschau, dat kan rekenen op de steun van Viktor Orban: hij is bereid zijn veto te stellen als er gestemd zou worden over de opschortin­g van het Poolse stemrecht.

Het Europees Parlement stemt in september over een rapport dat de EUleiders oproept ook tegen Hongarije artikel 7 van het Verdrag te activeren wegens ernstige schendinge­n van de Europese waarden. Maar Orban maakt deel uit van de Europese Volksparti­j, waartoe ook Juncker en Tusk behoren, en die wil de Hongaarse premier aan boord houden met het oog op de verkiezing­en.

Orban en Salvini willen een blok vormen tegen Macron, volgens hen de aanvoerder van een groep landen die voor migratie zijn

‘Als ze mij als hun tegenstand­er willen zien, hebben ze groot gelijk’

EMMANUEL MACRON

Frans president

 ?? In de andere hoek: © afp ?? Victor Orban en Matteo Salvini.
In de andere hoek: © afp Victor Orban en Matteo Salvini.
 ?? In de ene hoek: © afp ?? JeanClaude Juncker en Donald Tusk.
In de ene hoek: © afp JeanClaude Juncker en Donald Tusk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium