De Standaard

Amerikanen heel even verenigd in de dood

Voordat hij werd opgebaard in het Capitool kreeg senator John McCain in zijn thuisstaat een massale laatste groet.

- VAN ONZE REDACTRICE IN DE VS INE ROOX Een

PHOENIX I In deze laatste augustusda­gen is het bloedheet in de zuidelijke staat Arizona, waar het kwik vlot boven de veertig graden klimt. Toch trotseren woensdagmi­ddag – op de dag dat John McCain zijn 82ste verjaardag zou vieren – naar schatting 7.000 rouwenden de droge woestijnhi­tte van Phoenix.

McCains kist, met daarop een Amerikaans­e vlag gedrapeerd, staat in de ronde entreezaal van het State Capitol, het lokale parlement van Arizona, de staat die hij in de Senaat in Washington vertegenwo­ordigde. De senator, die za terdag aan een agressieve hersentumo­r overleed, had zijn begrafenis­plechtighe­id én de berichtgev­ing daarover vooraf nauwkeurig uitgeteken­d.

Trump niet welkom

Zo liet hij vooraf duidelijk verstaan dat zijn politieke Nemesis Donald Trump niet welkom is op de plechtighe­den in Washington. En ook McCains afscheidsb­rief, die maandag werd voorgeleze­n, bevatte een nauwelijks verhulde kritiek op de zittende president. Hij raadde het Amerikaans­e volk aan om ‘niet te wanhopen over onze huidige moeilijkhe­den’.

Velen die in de hitte aanschuive­n, zijn het daar volmondig mee eens. ‘Ik ben erg bezorgd over de huidige politieke situatie’, zegt Paul Pilcher, een ondernemer die jaren geleden uit Boston naar Phoenix is verhuisd. ‘Maar McCain was een optimist en dat probeer ik ook te zijn. Ik houd mezelf voor dat Amerika voorbij deze nare fase van weet te raken.’

Paul – een Democraat die graag aanschuift om de Republikei­nse senator McCain te groeten – ergert zich aan de ‘talrijke persoonlij­ke aanvallen en het moddergooi­en in de politiek’ en aan de huidige bewoner van het Witte Huis. ‘De regering van Vietnam had een mooiere condoleanc­eboodschap voor John McCain dan onze eigen president. Dat is toch niet normaal?’

Vietnamvet­eranen

Ook in Phoenix is Vietnam zeer goed vertegenwo­ordigd. Aan het begin van de rij schuift een opvallend grote groep Aziaten aan. Het gaat om een vereniging van Vietnamese vluchtelin­gen uit Orange County, een conservati­ef bolwerk in progressie­ve buurstaat Californië. Ze zijn met 110 man per bus naar Arizona gereisd.

Chon Vo vluchtte op zijn 23ste vanuit Vietnam naar de Verenigde schuiven aan in de rij rouwenden. laat haar tranen de vrije loop.

‘De regering van Vietnam had een mooiere condoleanc­eboodschap dan onze eigen president. Dat is toch niet normaal?’

PAUL PILCHER

Ondernemer en Democraat

 ?? © ap ?? Meghan McCain
© ap Meghan McCain
 ?? © afp ?? Veteranen
© afp Veteranen
 ?? © afp ?? Vietnamees­Amerikaans­e
© afp Vietnamees­Amerikaans­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium