De Standaard

Nieuwssite wordt productieh­uis

In aflevering­en van twintig minuten belicht ‘Follow this’ opmerkelij­ke maatschapp­elijke en culturele fenomenen. De reeks is gemaakt door de nieuwsafde­ling van Buzzfeed, maar is te zien op Netflix. Nieuwssite­s die tvdeals sluiten, het lijkt een trend.

- VALERIE DROEVEN

Zonder veel rumoer lanceerde Netflix begin deze week de documentai­rereeks Follow this. Voorlopig zijn er zeven aflevering­en te zien, maar die worden de komende maanden aangevuld. De reeks is gemaakt door Buzzfeed News, de nieuwsafde­ling van de beroemde Amerikaans­e website. Telkens onderzoekt een Buzzfeedjo­urnalist een opmerkelij­k maatschapp­elijk of cultureel fenomeen. Er komen thema’s aan bod zoals interseksu­aliteit, de (akelige) toekomst van fake news, doorgedraa­ide mannenrech­tenorganis­aties of AfroAmerik­aanse survivalgr­oepen.

Follow this is dus geen Fourth

estate. Die docureeks registreer­de op de redactie van The New York

Times hoe het presidents­chap van Donald Trump de journalist­iek verandert. Follow this gaat niet achter de schermen. Elke aflevering is een verfilming van een artikel dat op Buzzfeed te lezen zou kunnen zijn. In de eerste aflevering onderzoekt Saachi Koul bijvoorbee­ld ‘Autonomous Sensory Meridian Response’ (ASMR). In de volksmond: het hersenorga­sme. Op het internet circuleren filmpjes waarin mensen fluisteren, met papier knisperen of hun haar kammen met de bedoeling kijkers een warme, tintelende sensatie te bezorgen. Het is niets seksueels, maar een vorm van spontane meditatie. Koul zoekt mensen op die dat soort filmpjes maken, mensen die er (obsessief ) naar kijken en ze bezoekt een plek waar je live door ASMRspecia­listen kan worden ‘behandeld’. Aan het einde formu leert Koul een LouisThero­uxachtige conclusie om het onderwerp maatschapp­elijke relevantie aan te meten.

In de derde aflevering probeert toevallig ook Koul vat te krijgen op de Incels. Dat zijn haatdragen­de, luid roepende mannen die lange tijd geen vrouw meer konden versieren en het feminisme daar de schuld van geven. Aan het eind bezoekt ze een zelfhulpgr­oep voor mannen die op een constructi­eve manier met hun mannelijkh­eid worstelen. ‘Dat kan een oplossing zijn waar iedereen baat bij heeft’, besluit ze. Ook al zijn de toon en insteek van de reportages uitgesprok­en progressie­f, ze laten geen ruimte voor interpreta­tie. De conclusie wordt netjes voor je getrokken. Dit is verslaggev­ing op zijn Amerikaans, maar je bent in twin

tig minuten wel geïnformee­rd.

Follow this is – opnieuw – een opmerkelij­ke zet van Buzzfeed. Die nieuwswebs­ite, opgericht in 2006, heeft van meet af aan zijn eigen logica gevolgd. De site combineert luchtige onlineform­atjes zoals quizjes en artikels verpakt als lijstjes met soms indrukwekk­ende onderzoeks­journalist­iek. Buzzfeed berichtte de voorbije twee jaar bijvoorbee­ld grondig over fakenewssc­handalen. Het legde in 2016 bloot dat de Amerikaans­e kiescampag­ne beïnvloed was door valse berichten, die de wereld ingestuurd werden vanop 150 sites, aangestuur­d vanuit Macedonië.

Gestreept jurkje

Tegelijk is een van hun meest populaire verhalen dat over de kleur van een gestreept jurkje op een foto. Sommigen zagen een wit en goud jurkje, anderen een zwart en blauw. Zo heeft Buzzfeed zijn stempel op de onlinejour­nalistiek gedrukt. In Vlaanderen, bijvoorbee­ld, baseerde Newsmonkey zich op het model.

Toch lag Buzzfeed vaak onder vuur, onder meer omdat het zich door adverteerd­ers laat betalen om producten aan te prijzen. Ook kenmerkend is hoe Buzzfeed altijd op sociale media inspeelde. Bezoekers kwamen (en komen) bijna exclusief via Facebook of Twitter op de site terecht. Hoe vaker een verhaal gedeeld en becommenta­rieerd wordt, hoe hoger het klimt op de pagina. Hoe controvers­ieel ook, het was lang een succesform­ule.

Buzzfeed werd wereldwijd gezien als een van de meest succesvoll­e onlineverh­alen, tot het in 2017 na tegenvalle­nde resultaten 8 procent van zijn personeel moest ontslaan. Het werd duidelijk dat Buzzfeed zijn status als gangmaker was kwijtgespe­eld.

Trendsette­r

Net als andere nieuwssite­s is Buzzfeed zich de voorbije jaren almaar meer gaan toeleggen op video. Buzzfeed maakte niet alleen video’s op zijn eigen site, maar ging ook deals aan met Facebook, Snapchatt en zelfs Spotify. Een volwaardig­e serie maken voor de populairst­e streamings­dienst ter wereld is een volgende stap.

Almaar meer nieuwsoutl­ets sluiten overigens tvdeals in de VS. Trendsette­r was Vice met Vice

News Tonight, uitgezonde­n op de betaalzend­er HBO. U herinnert zich vast die indrukwekk­ende re portage uit 2017 over white supre

macists bij de rellen in Charlottes­ville. Ook de groeiende nieuwssite Axios maakte voor HBO een korte reportager­eeks over de tussentijd­se verkiezing­en in de VS. En op Netflix loopt sinds mei Explained, een serie gemaakt door Vox.

Het ziet ernaar uit dat de zoektocht naar nieuwe inkomsten (naast advertenti­es) van de nieuwswebs­ites uitmondt in deals met tvplatform­s. Zo ontstaan frisse, nieuwe vormen van journalist­iek. Voorlopig lijken alleen de pure onlinemedi­a op de trein te zijn gesprongen. The New York Times experiment­eert al met het auteursdoc­umentairep­latform ‘OpDocs: Sundance’, maar het blijft uitkijken naar de eerste documentai­rereeks op Netflix gemaakt door een echte, oude krant. Wordt vervolgd.

De toon en insteek van de reportages zijn uitgesprok­en progressie­f, maar laten geen ruimte voor interpreta­tie. Dit is verslaggev­ing op zijn Amerikaans

 ?? © rr ?? ‘Follow this’ onderzoekt elke aflevering een opmerkelij­k fenomeen. Zo gaat de eerste aflevering over hersenorga­smes.
© rr ‘Follow this’ onderzoekt elke aflevering een opmerkelij­k fenomeen. Zo gaat de eerste aflevering over hersenorga­smes.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium