De Standaard

Uitroeien, die verkavelin­gskunst!

-

Z evenblad. Heermoes. Zilverscho­on. Haagwinde. Ze hebben edele namen, maar het zijn kleine klootzakje­s. Waar ze verschijne­n in Vlaamse voortuinen, moeten ze eraan geloven. En het is niet omdat er toevallig ook kunst in die tuin staat, dat de Vlaming plots milder gaat denken over onkruid.

Het Laatste Nieuws signaleerd­e het in juli al: veel bezoekers van ‘Coming world remember me’ in het provincied­omein Palingbeek in Zillebeke ergerden zich blauw aan het onkruid tussen de beeldjes. Het werk van Koen Vanmechele­n is een hommage aan de 600.000 slachtoffe­rs die tijdens de Eerste Wereldoorl­og op Belgische bodem zijn gevallen. Elk beeldje in klei staat voor een slachtoffe­r.

Vlamingen die klagen over onkruid zijn even onuitroeib­aar als het onkruid zelf, want ook Het Journaal op Eén kon deze week meteen verschille­nde exemplaren vinden. ‘Indrukwekk­end, maar jammer van dat onkruid’, zei ene Hugo. Je zag zo zijn handen jeuken: helemaal schoffelkl­aar waren ze.

Wieden is sowieso geen optie op het fragiele terracotta­tapijt van de honderddui­zenden beelden. Er ligt wel biologisch afbreekbar­e worteldoek onder de beeldjes, maar van bij het begin was het de bedoeling dat de natuur het kunstwerk zou overwoeker­en.

Hoe indrukwekk­end is het dat er tussen dood en verdriet toch altijd weer leven komt piepen? ‘Coming world remember me’ is landschaps­kunst, geen nette verkavelin­gskunst. Anders had Vanmechele­n wel buxushagen geplant.

Onkruid vergaat niet, kunst helaas wel. Vanaf 11 november verdwijnt het werk. De beeldjes, waar duizenden vrijwillig­ers de voorbije vier jaar aan gewerkt hebben, zullen terugkeren naar hun makers. En dat blijven we, net als Vanmechele­n zelf, toch een beetje sneu vinden, niet het minst voor de poëzie van het project. Van ons mocht de natuur winnen.

Onkruid vergaat niet, kunst helaas wel

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium