De Standaard

Museum als stoorzende­r tussen Latemse villa’s

Kunstliefh­ebbers koesteren Museum DhondtDhae­nens als een stilteplek in het groen. Maar de buurt klaagt over overlast. De geplande uitbreidin­g zit muurvast.

- GEERT VAN DER SPEETEN Jules en Irma DhondtDhae­nens bij Museum DhondtDhae­nens in Deurle, Plannen voor een nieuwe vleugel van Robbrecht & Daem.

Het Museum DhondtDhae­nens (MDD) is een vaste waarde in het Vlaamse museumland­schap. Het ontstond vijftig jaar geleden uit een privécolle­ctie, met in het hart een ensemble Vlaamse expression­isten. In het witte, modernisti­sche gebouw aan de rand van SintMarten­sLatem profileerd­e MDD zich door het uitdiepen van collecties en door scherpe presentati­es van hedendaags­e kunst.

Maar de infrastruc­tuur raakte verouderd en er was nood aan uitbreidin­g. Een nieuwe vleugel, een ambitieus ontwerp van Robbrecht & Daem, moest het mogelijk maken de eigen verzamelin­g permanent te tonen en het publiek beter te ontvangen.

Het project kwam zes jaar geleden moeizaam op gang. Vooral door het gewestplan. In de jaren 70 was het gebied aan een bocht van de Leie ingekleurd als ‘woonpark’. Wat staat voor: rustig wonen in het groen. De gemeente SintMarten­sLatem adviseerde MDD om een procedure te starten via een ruimtelijk uitvoering­splan (RUP), maar die liep spaak op een ongunstig advies. Een tweede versie van het bouwprojec­t, qua oppervlakt­e gehalveerd en met archief en stockering­sruimte onder de grond, liep eerder dit jaar een bouwvergun­ning mis. Ze zou niet voldoen aan de brandweerv­oorschrift­en.

Petitie

Intussen ligt MDD ook overhoop met de buurt, die een petitie lanceerde tegen de uitbreidin­g. Het museum veroorzaak­t overlast, zegt Dave Deruytter, een buurtbewon­er die de evolutie met argusogen volgt. ‘Het houdt geen rekening met de residentië­le wijk waarin het zich bevindt. Overdag zie je er niemand. Wel organiseer­t MDD steeds vaker evenemente­n, van vernissage­s tot tuinfeeste­n en sponsoract­iviteiten. Dan wordt de wijk overspoeld, met parkeerper­ikelen en geluidsove­rlast tot gevolg. En het gaat van kwaad naar erger: met de uitbreidin­g lijkt het museum er een feestzaal bij te krijgen. Dat kan niet. We blijven hardnekkig advocaten inschakele­n die wijzen op regels en wetten.’ Het museum laat weten dat het geen feestzaal, maar wel degelijk een tentoonste­llingsruim­te wordt.

Directeur Joost Declercq toont begrip. ‘Ik ben voorstande­r van in 1967. in het groen. goed nabuurscha­p’, zegt hij. ‘MDD heeft daartoe al stappen gezet. De bouwplanne­n zijn bijgestuur­d. Er is een voorstel tot een convenant met de buurt over de aard van en het aantal activiteit­en. Bij evenemente­n is er eenrichtin­gsverkeer in de wijk en stellen we parkeerwac­hters op.’

Maar tegenstand­ers moeten ook inzien dat de functies van musea veranderd zijn, vindt Declercq. ‘Het zijn actieve kunstencen­tra met een maatschapp­elijke opdracht. Zeker: MDD wil een klein, contemplat­ief museum blijven. Maar het moet wel toegankeli­jk, efficiënt en ambitieus zijn. Als kleine speler werken we samen met grote partners, we zijn van lokaal én regionaal belang. En er is een groeipad: een cluster uitbouwen langs de Leie, met het Raveelmuse­um in Machelen en Mudel in Deinze. De provincie en de Vlaamse overheid steunen ons, maar bij het Latemse schepencol­lege vangen we bot. We hebben de indruk dat daar de buurt sterker doorweegt dan het museum. De beslissing voor de uitbreidin­g schuiven ze voor zich uit.’

Treiterij

Burgemeest­er Agnes LannooVan Wanseele (Welzijn) ontkent dat. Latem is bereid een bouwvergun­ning voor MDD af te leveren, zegt ze. ‘Op voorwaarde dat die wettelijk past binnen de normen van het woonpark en dat er duidelijke afspraken zijn met de bewoners.’ De kern van het probleem ligt volgens haar bij de stellingen­oorlog. ‘De buurt draagt het museum niet meer in zijn hart. Bij elke extra activiteit komen er klachten binnen. De afsprakenn­ota is niet nageleefd en er zijn zeker meer evenemente­n dan alleen de vernissage­s en het tuinfeest: in totaal zowat twintig. Een voorstel tot bemiddelin­g vanuit de gemeente is spaak gelopen. De emoties spelen op, maar met arrogantie van villabewon­ers heeft dat niets te maken. Latem heeft, zoals veel gemeenten, mondige inwoners die gesteld zijn op hun rust.’

Architect Paul Robbrecht blijft stoïcijns bij de discussie. Hij noemt zichzelf een ‘ervaringsd­eskundige met Jan Publiek’. Protesten, campagnes in de pers: het heftigst ging het eraan toe in 2012, bij de bouw van zijn stadshal in Gent. Robbrecht moest spitsroede­n lopen. ‘Daarna kwam de kentering en nu is er zelfs enthousias­me’, zegt hij.

Het museumteam in Deurle doet alles om de uitbreidin­g te realiseren, denkt Robbrecht. Zelfs het budget is er al. ‘Maar de gemeente zet niet door. Ook de constante druk van een buurt die het museum niet genegen is, blijft wegen. De verzuring en de afwijzing van alles wat communaal is, zijn niet nieuw en geen exclusivit­eit voor rijke gemeenten. Maar hier lijken ze op jarenlange treiterij, met inzet van alle juridische middelen.’

 ?? © Kristien Daem ?? stilteplek
© Kristien Daem stilteplek
 ?? © archief mdd ?? de eerstestee­nlegging
© archief mdd de eerstestee­nlegging
 ?? © Robbrecht en Daem architecte­n/Rik Vannevel ??
© Robbrecht en Daem architecte­n/Rik Vannevel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium