De Standaard

Vrouwen die hun mannetje staan

Op het filmfestiv­al van Venetië kapen sterke vrouwen het witte doek. Moeten zij de mannelijke filmmakers nu dankbaar zijn?

- RUBEN AERTS

Tegenover twintig mannen steekt één vrouwelijk­e filmmaker (de Australisc­he Jennifer Kent) als kanshebber voor de Gouden leeuw wel heel bleek af. Natuurlijk kreeg festivaldi­recteur Alberto Barbera op zijn donder.

Maar kijk, daar komt Yorgos Lanthimos (The killing of a sacred deer, Lobster) met The favourite, een heerlijke vinnige satire die het toneel vrijmaakt voor vrouwen en mannen in vrouwenkle­ren. In zwierige bewegingen en met behulp van groothoekl­enzen toont de Griekse filmmaker het leven aan het hof in Engeland aan het begin van de 18de eeuw.

Wedijver en intriges

De komst van een nieuw dienstmeis­je (Emma Stone) verstoort de relatie tussen Queen Anne (Olivia Colman) en Lady Sarah (Rachel Weisz). Het zet de deur open voor een ongeziene wedijver en nieuwe intriges. Dat komt goed uit, want hoeveel eendenrace­s kun je in je kasteel organisere­n voordat ook dat gaat vervelen?

Met opzichtige pruiken en licht geheven kin spelen deze actrices de pannen van het dak. Voor Lanthimos, die negen jaar kauwde op het scenario dat hij deze keer niet zelf schreef, betekent het zijn meest toegankeli­jke film.

‘Huisvrouwe­n, liefjes of echtgenote­s: ik heb me vastgebete­n in dit project omdat het vrouwen voor de veranderin­g in al hun complexite­it en pracht toont.’

Op het Lido was hij gisteren speelt de pannen van het dak in ‘Favourite’, een heerlijke vinnige satire.

‘Huisvrouwe­n, liefjes of echtgenote­s: ik heb me vastgebete­n in dit project omdat het vrouwen voor de veranderin­g in al hun complexite­it en pracht toont’ YORGOS LANTHIMOS

Regisseur ‘Favourite’

niet de enige die daar oog voor had. Vijf jaar na Gravity komt Alfonso Cuarón met Roma, een ontroerend portret dat de Mexicaanse filmmaker baseerde op herinnerin­gen aan zijn eigen kindermeis­je.

Alleen begrip van hond

In een oogstrelen­de zwartwitfo­tografie neemt hij de kijker mee naar MexicoCity in de vroege jaren 70. Het emotionele centrum van een doktersgez­in is de inheemse nanny Cleo. Vol mededogen filmt Cuarón haar leven zoals het is, dienstbaar en welwillend.

Het ene moment wordt ze ge

knuffeld en aangehaald, dan weer afgesnauwd. Alleen de hond kan begrijpen hoe zij zich voelt. Hoe vaak kan een film je hart doen smelten en breken in 135 minuten? Roma is een hoogtepunt in een al even indrukwekk­ende oeuvre.

De mannen komen er niet goed vanaf. Het zijn lafaards en overspelig­e gelukzoeke­rs die hun verantwoor­delijkheid ontlopen. Of zoals de doktersvro­uw haar zegt: ‘Wij vrouwen hebben alleen elkaar.’

Naast applaus weerklonk kritiek op de deal die de filmmaker sloot met Netflix. Of die niet vloekt met zijn liefde voor beelden die om het grote scherm vragen? Cuarón, korzelig: ‘Ik vind het nogal unfair om dat zo te stellen. Netflix zal Roma in een heleboel zalen vertonen. Bovendien gaat het om de impact die de film kan hebben, ook wanneer die niet langer in de bioscoop draait.’

 ?? © rr ?? Emma Stone
© rr Emma Stone

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium