De Standaard

De antennekij­kers geven zich nog niet gewonnen

Tien euro per maand betalen om de VRTzenders via hun digitale tvantenne te kunnen ontvangen? Dat pikken de antennekij­kers niet. Een petitie moet de VRT tot inkeer brengen.

-

Vanaf 1 december kunt u niet langer gratis naar de VRTzenders kijken via een digitale antenne (dvbt). De VRT kondigde in het voorjaar al aan dat ze niet langer wil investeren in de ‘achterhaal­de’ technologi­e, waarvan bijna niemand nog gebruikmaa­kt (DS 18 mei). Wie dat wenst – zo werd gisteren dan weer meegedeeld – kan vanaf 1 december wel een ‘Antenne TV’abonnement van 9,95 euro nemen bij TV Vlaanderen. Dat biedt sinds begin dit jaar commerciël­e zenders aan zoals VTM, Q2, Vier en Vijf, via dvbt. Vanaf december komen ook de VRTzenders in dat aanbod, voorlopig zonder meerprijs.

Dat is opmerkelij­k, want in april werd TV Vlaanderen nog door de VRT gedagvaard omdat het in zijn communicat­ie liet uitschijne­n dat de gratis VRTzenders mee in het Antennetvp­akket zaten. Nu hebben beide partijen dus een overeenkom­st. TV Vlaanderen betaalt de VRT om zijn zenders in het pakket op te nemen. De klacht van dit voorjaar vervalt. Eind goed, al goed?

Dat is buiten de antennekij­kers gerekend, een kleine, maar erg actieve lobbygroep. Op de website antennekij­ker.be staat een petitie, intussen door goed 1.600 mensen onderteken­d, om de VRT te doen terugkomen op haar beslissing.

‘Openbare omroepen hebben de plicht hun programma’s gratis ter beschikkin­g te stellen’, zegt Laurens Dierick, die de website beheert. ‘In bijna alle andere Europese landen blijft dvbt bestaan, de meeste omroepen investeren zelfs in een upgrade. In de beheersove­reenkomst van de RTBf en van de Nederlands­e om roep NPO staat zelfs expliciet vermeld dat ze dat moeten doen. Alleen in Vlaanderen is dat niet zo.’

Stroomfact­uur

‘In onze beheersove­reenkomst staat dat we minstens één “open platform” moeten hebben waarop onze programma’s gratis toegankeli­jk zijn’, zegt VRTwoordvo­erder Hans Van Goethem. ‘Dat is VRT.Nu. Het argument van de antennekij­kers dat je daarvoor moet investeren in een internetve­rbinding snijdt geen hout: als dvbt blijft bestaan, moeten ze ook in een nieuwe decoder investeren. En die antenne slorpt ook een deel van hun stroomfact­uur op. De VRT vraagt geen geld voor het aanbod op VRT.Nu. Punt.’

Dierick trekt ook de IPSOSenquê­te in twijfel die de VRT liet uitvoeren om na te gaan hoeveel antennekij­kers Vlaanderen nog telt. Nauwelijks 40.000, zo bleek. Volgens Dierick zijn het er minstens 150.000. ‘De enquête is volgens de regels van de kunst uitgevoerd, zegt Thijs Vanderhaeg­en, hoofd van de VRTstudied­ienst. ‘De foutmarge is in dit geval erg klein, omdat een representa­tieve steekproef van 3.000 mensen is opgebeld.’

De kans dat de antennekij­kers hun slag thuishalen, lijkt klein, want ook de politiek heeft geen oor naar hun klacht. ‘Dit is een autonome beslissing van de VRT’, zegt Peter Dejaegher, communicat­ieadviseur van minister van Media Sven Gatz (Open VLD). ‘Het publieke aanbod staat via één open platform, VRT.Nu, ter beschikkin­g van mediagebru­ikers. Daarnaast bepaalt de VRT zelf welke platformen van derden ze kiest voor de distributi­e van haar aanbod.’ (th)

‘Openbare omroepen hebben de plicht hun programma’s gratis ter beschikkin­g te stellen’

LAURENS DIERICK antennekij­ker.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium