De Standaard

Met Khaled Hosseini op de vlucht

- BLIKVANGER

In september 2015 ging de foto van de driejarige peuter Alan Kurdi viraal: vooroverli­ggend op een Turks strand, het gezicht in de vloedlijn, opgeslokt en uitgespuwd door de zee nadat de boot waarin hij het veilige Europa probeerde te bereiken was gekapseisd. Het beeld leidde tot een wereldwijd­e golf van empathie.

Dit jaar in juni verdronken honderd vluchtelin­gen voor de Libische kust, stelt de Afghaanse succesaute­ur Khaled Hosseini, onder hen drie baby’s nog jonger dan Alan. De beelden van de verdronken baby’s in Libië waren even confronter­end, maar de reactie was een stuk lauwer dan in 2015. Waar is ons medeleven gebleven, vroeg hij zich af. Zijn we door gewenning onverschil­lig geworden, of is het de macht van de grote getallen die de vluchtelin­gen ontmenseli­jkt? De problemati­ek gaat Hosseini, auteur van onder meer De vliegeraar en

Duizend schitteren­de zonnen, na aan het hart. Hij is ambassadeu­r van de UNHCR, het vluchtelin­gencommiss­ariaat van de VN. In 1980 liet hij zelf zijn thuisland Afghanista­n achter zich en emigreerde naar de VS.

Verhalen zijn het beste tegengif tegen die verdoving, besloot hij. Geïnspiree­rd door Alan Kurdi en het lot van duizenden andere vluchtelin­gen schreef hij Bede aan

de zee, een korte monoloog die gisteren wereldwijd werd gepublicee­rd. De opbrengst van het boek gaat naar de UNHCR.

Bloeiende klaprozen

Een vader zit bij maanlicht op een strand, zijn slapende zoontje

Marwan op schoot. Ze wachten tot de zon opkomt en ze kunnen inschepen naar Europa. Gevangen tussen hoop en vrees voor de angstaanja­gende tocht over zee die duizenden voor hen niet hebben overleefd, haalt de vader herinnerin­gen op aan de lange zomers op de boerderij van zijn vader, aan het Homs van zijn kinderjare­n, een bruisende stad met drukke steegjes, een soek, moskeeën en kerken. Een grimmig contrast met het Homs van nu, waarin mensen schuilen tussen brokken beton, bakstenen en balken. De vader bouwde dammen in de kreek in de buurt, Marwan weet hoe je van een bomkrater een zwemkuil kunt maken en dat donker bloed beter is dan licht bloed.

Een boek zoals dit loopt het risico af te glijden naar sentimenta­liteit, maar Hosseini vermijdt die val. Hij houdt zijn tekst uiterst sober en doet niet aan effectbeja­g. Door zijn beknopthei­d laat de tekst veel ruimte aan illustrato­r Dan Williams, die daar in zijn zwierige aquarellen dankbaar gebruik van maakt. Het boek wordt voor een groot stuk gedragen door zijn prachtige illustrati­es. Williams speelt een vernuftig spel met kleur. Het boek opent met een rijk en zacht kleurenpal­et, de herinnerin­gen van de vader zien er idyllisch uit, het beeld van het zoontje met de moeder in een bloemenwei doet onvermijde­lijk denken aan Monets Bloeiende klaprozen bij Argenteuil.

Zodra de tekst overschake­lt naar het heden, met het straatprot­est en de oorlog, schakelt hij abrupt over naar blauwgrijz­e en sepiatinte­n. Het beeld van de protestbet­oging vindt enkele pagina’s later een echo in het beeld van de vluchtelin­genstroom, tussenin krijg je beelden van bombardeme­nten en een stad in oorlog. Terwijl de tekst eindigt op het nachtelijk­e strand vertellen de beelden wat op dat spannende wachten volgt: de vluchtelin­gen stappen met tevelen in een rubberboot­je en worden de speelbal van de golven.

Marwans moeder is er niet meer, maar in gedachten is ze bij hen. ‘Ik heb horen vertellen dat wij ongewenst zijn’, zegt de vader. ‘We moeten met ons ongeluk maar ergens anders heen. ‘O, als ze het maar eens konden zien, lief’, fluistert ze boven het tij uit in zijn oor. ‘Al was het maar de helft van wat je hebt.’ Het is een kostbare vracht die de vader straks zal inschepen, de kostbaarst­e vracht. ‘O, ik bid dat de zee dat weet’, zegt hij. Het boek eindigt met een zonsopgang in de zachte pasteltint­en van het begin. Een hoopvol einde, tegen beter weten in, zoals ook vluchtelin­gen tussen angst en vrees alles op het spel zetten in de hoop op een betere toekomst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium