De Standaard

Hommels verkiezen bespoten voedsel

Hoe meer neonicotin­oïden een hommel binnenkrij­gt, hoe lekkerder ze die gaat vinden. Kunnen insecten verslaafd raken aan nicotine in pesticiden, zoals mensen aan de sigaret?

- HILDE VAN DEN EYNDE

Als hommels eenmaal gewend zijn geraakt aan voedsel dat met neonicotin­oïden is behandeld, gaan ze zich na verloop van tijd steeds gretiger met zulk bespoten voedsel voeden. Hun gedrag lijkt daarmee iets weg te hebben van verslaving, volgens onderzoeke­rs van het Imperial College en de Queen Mary University in Londen.

Vrije keuze

Het team volgde tien hommelkolo­nies gedurende tien dagen, waarbij elke kolonie in zijn foerageerg­ebied zowel suikeroplo­ssingen mét als zonder toegevoegd­e neonicotin­oïde kreeg voorgezet. Volgens onderzoeke­r Andres Arce van Imperial worden veel studies naar het effect van neonicotin­oïden op bijen en hommels uitsluiten­d gevoerd met bespoten voedsel, terwijl wilde bijen en hommels in de praktijk zelf de keuze hebben waar ze hun eten halen. ‘We wilden te weten komen of de hommels het pesticide zouden kunnen detecteren en of ze vervolgens zouden proberen het uit de weg te gaan en zich te voeden met het nietveront­reinigde voedsel dat we ze aanboden.’

Het omgekeerde bleek het geval. In eerste instantie leken de hommels weliswaar de voorkeur te geven aan het pesticidev­rije suikerwate­r, maar eenmaal ze de smaak van de neonicotin­oïden te pakken hadden gekregen, gingen ze zich steeds meer met het bespoten voedsel voeden. Ze bleven de voorkeur geven aan het voedsel met bestrijdin­gsmiddelen, zelfs wanneer de onderzoeke­rs de voederbakj­es van plaats hadden gewisseld. Dat wijst erop dat hommels de aanwezighe­id van het pesticide in suikerwate­r kunnen detecteren.

België ligt dwars

Neonicotin­oïden zijn controvers­ieel. Hoewel ze ervan worden verdacht sterfte onder hommels en bijen te veroorzake­n, behoren ze nog steeds bij de populairst­e pesticiden wereldwijd – ondanks een vrijwel totaal verbod in de EU op het gebruik van drie van de meest voorkomend­e preparaten. Eind dit jaar zou dat verbod van kracht moeten worden, maar diverse landen, waaronder België, hebben om uitstel verzocht.

Hoofdonder­zoeker Richard Gill van Imperial ziet in het gedrag van de hommels symptomen van verslaving die te vergelijke­n zijn met de verslaving aan tabak bij mensen. ‘Eerst mijden ze bespoten voedsel nog. Maar eenmaal ze de smaak van neonicotin­oïden te pakken hebben, krijgen ze er een voorkeur voor.’

Gill vindt het opmerkelij­k dat neonicotin­oïden, die scheikundi­g verwant zijn met nicotine uit tabak, zich bij insecten op zenuwrecep­toren richten die sterk lijken op receptoren die het mikpunt zijn van nicotine bij mensen. ‘Gezien de verslavend­e eigenschap­pen van nicotine bij mensen is dat een intrigeren­de vaststelli­ng’.

Het onderzoek is gepublicee­rd in het vakblad Proceeding­s of the Royal Society B.

Neveneffec­ten

Neonicotin­oïden zijn relatief nieuwe bestrijdin­gsmiddelen. Ze zijn voor landbouwer­s erg makkelijk in het gebruik, omdat gewassen er niet mee bespoten hoeven te worden. Het zaaigoed van bijvoorbee­ld sojaen maiszaad wordt er door zaadbedrij­ven vanaf het begin mee ‘gecoat’. De groeiende planten verspreide­n daardoor vanzelf neonicotin­oïden door al hun weefsels. Vraatinsec­ten die de gewassen van binnenuit aanvreten, zoals wortel of stengelboo­rders, maken zo minder kans om de oogst te verwoesten.

Maar neonicotin­oïden komen zo ook terecht in stuifmeel en nectar, waardoor ze nuttige insecten treffen voor wie ze niet bedoeld waren. Niet enkel hommels en bijen, onmisbaar voor de bestuiving van veel landbouwge­wassen, maar ook sluipwespe­n en roofkevers, die de natuurlijk­e bestrijder­s van veel vraatinsec­ten zijn.

De hommels bleven voedsel met bestrijdin­gsmiddelen verkiezen, zelfs als de voederbakj­es van plaats werden gewisseld

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium