De Standaard

U vraagt, wij negeren

-

Gworden zo vaak herhaald dat u al moeite zult moeten doen om u nog in de luren te laten leggen. ratis tip voor als u eens echt niet weet wat gedaan: ga naar een willekeuri­ge immowebsit­e, vink ‘budget onbeperkt’ aan en vergaap u aan de huizen met een balzaal van een woonkamer, negen badkamers en plaats voor een pony. Naar Huizenjage­rs kijken kan ook, wat meteen de aantrekkin­gskracht van het programma samenvat: je gluurt in andermans huis binnen. Al moet je er de makelaarsp­raatjes wel bijnemen. Ook in het derde seizoen gaan elke week drie makelaars voor opdrachtge­vers van verschille­nd allooi op zoek naar een droomhuis, en geven ze commentaar op elkaars prestatie.

De gemiddelde aflevering verloopt volgens een vast stramien: opdrachtge­ver vraagt een instapklaa­r pand met veel licht, minstens vier slaapkamer­s, een zuidgerich­te tuin, een ruime badkamer met bad en douche, een open keuken, twee garages en een oprit, op wandelafst­and van hun werk, voor een budget waarbij de makelaars al met hun ogen rollen nog voor ze de zoektocht hebben aangevat. Vervolgens toont de makelaar – lichtblauw hemd, bruine schoenen en dito bruine riem – hen een pand dat de verwachtin­gen zelfs nog overtreft, om hen aan het eind van dat bezoek een vraagprijs mee te delen die in vakjargon ‘een beetje’ boven de vraagprijs ligt, en in werkelijkh­eid de kopers richting loonbeslag drijft. Als het pand toch binnen budget valt, mag u er zeker van zijn dat het of in overstromi­ngsgebied ligt, of 200 kilometer verder ligt dan u had gevraagd. Om de sfeer van onder het vriespunt te halen, diept de primus van de week nog een speeltje voor de hond, een zak lelijke merchandis­ing voor ‘de kids’ of een goedkope fles cava op. Sfeer gered!

Het stramien kan nuttig zijn voor wie zelf op huizenjach­t is: de truken van de makelaars worden zo vaak herhaald dat u al moeite zult moeten doen om u nog in de luren te laten leggen. Als ze per se met de tuin willen beginnen, staat het huis zelf moge lijk op instorten. Blijven ze focussen op een detail als een ‘audiobox’ in de badkamer, staat de kelder mogelijk onder water. Sleuren ze de kopers van de oprit meteen mee naar binnen, dan is het lawaai van de steenweg sowieso niet te harden.

Voor wie al gesetteld is en geen

Als het pand binnen budget valt, mag u er zeker van zijn dat het in overstromi­ngsgebied ligt

boodschap heeft aan de mechanisme­n van de immobusine­ss, is er behalve het argument van het gluren weinig meerwaarde. Of het moet de muziek zijn. ‘Dancing on the ceiling’ als een koper van twee meter zijn kruin tegen de deurpost van een veel te lage woning ramt, ‘Hammerhead’ in een casino dat door krakers tot absoluut stort is verbouwd maar als ‘authentiek, te renoveren pand’ wordt aangepreze­n, ‘I never promised you a rose garden’ bij een tuin waar je de auto’s zo doorheen hoort scheuren – we hebben zelfs eens moeten glimlachen.

Huizenjage­rs. Van maandag tot donderdag om 19.40 uur op Vier.

 ?? © vier ?? de truken van de makelaars
© vier de truken van de makelaars

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium