De Standaard

In Buenos Aires is het geld alweer op

- RUBEN MOOIJMAN

De peso crasht, beleggers vrezen voor wanbetalin­gen, het IMF moet te hulp komen. Klinkt bekend? Dat hoeft niet te verbazen, want in Argentinië is het een regelmatig weerkerend scenario.

Deze keer lijkt het weer raak te zijn. Gisteren ging de munt vlak na het openen van de markten met 15 procent onderuit. De centrale bank zag zich genoodzaak­t de rente te verhogen van 45 procent naar een adembeneme­nde 60 procent.

Aanleiding voor de paniekgolf was het verzoek van president Mauricio Macri om de versnelde uitbetalin­g van IMFleninge­n. Argentinië beschikt over een kredietlij­n van 50 miljard van het IMF. In juni ontving het 15 miljard, in september zou nog 3 miljard volgen. Te laat, liet Macri deze week weten. Hij heeft het geld eerder nodig en vroeg het IMF de uitbetalin­gen te vervroegen. Hij deed dat via een toespraak op de nationale televisie, daarin suggereren­d dat de vervroegde uitbetalin­g geen probleem zou zijn. Hij hoopte dat de steun van het IMF vertrouwen zou wekken bij de bevolking en de markten.

Het tegendeel gebeurde. Analisten interprete­erden het als een wanhoopsda­ad van een overheid die niet weet van welk hout pijlen te maken. De markten reageerden onmiddelli­jk. De peso, die met de Turkse lira wedijvert om de prijs van de zwakste munt ter wereld, verloor in twee dagen ruim een kwart van zijn waarde.

Het opvallende is dat waarnemers eigenlijk niet klagen over het beleid van president Macri

De risicoprem­ie die beleggers in Argentijns­e obligaties nu vragen in de vorm van extra rendement, is hoger dan die van Ecuador. De premie (‘spread’) ten opzichte van Amerikaans schuldpapi­er is dit jaar verdubbeld. Ook de prijs van een verzekerin­g tegen Argentijns­e wanbetalin­gen steeg fors. In het kielzog van de Argentijns­e crisis kregen ook andere munten van groeilande­n klappen. Daarbij ook de Turkse lira, die opnieuw 4,7 procent kwijtraakt­e.

Het IMF reageerde onderkoeld op de noodkreet uit Buenos Aires. Het Fonds beloofde het verzoek van Macri in overweging te nemen. ‘De autoriteit­en zullen het economisch­e plan van de overheid herzien om Argentinië beter bestand te maken tegen de recente verschuivi­ngen op de wereldwijd­e financiële markten’, aldus directeur Christine Lagarde woensdag in een officiële mededeling.

Het opvallende is dat waarnemers eigenlijk niet klagen over Macri’s beleid. Hij heeft de rente verhoogd om de inflatie een halt toe te roepen, grote infrastruc­tuurprojec­ten uitgesteld om de begroting te ontlasten en handelstar­ieven afgebouwd om het land concurrent­iëler te maken. Voor zijn beslissing om de peso te devalueren en de kapitaalco­ntroles in te trekken, kreeg hij applaus van economen. Ook het inroepen van IMFhulp werd eerder dit jaar positief onthaald. Macri werd in 2015 verkozen op basis van de campagnebe­lofte om Argentinië in financieel rustiger vaarwater te brengen. Het lijkt erop dat dat niet gelukt is.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium