De Standaard

Nestlé wil uw DNA (om u meer te kunnen verkopen)

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Voedingsre­us Nestlé werkt volop aan een persoonlij­ke DNAtest voor het perfecte dieetplan. Maar voedingsex­perts plaatsen daar grote vraagteken­s bij.

BRUSSEL I Het klinkt paradoxaal. Nestlé, het bedrijf dat groot werd met de verkoop van onder meer melkchocol­ade, Maggiinsta­ntnoedels en Wagner diepvriesp­izza’s, is bezorgd om uw gezondheid. En om u daarbij beter te kunnen helpen, investeert het grootste voedingsbe­drijf ter wereld volop in moderne technologi­eën als genetica, dataanalys­e en artificiël­e intelligen­tie.

Met succes. In Japan sturen inmiddels al 100.000 gebruikers van de ‘Nestlé Wellness Ambassador’app bijna dagelijks via Instagram foto’s door van hun maaltijden, waarop de app hen via artificiël­e intelligen­tie veranderin­gen voorstelt in hun levensstij­l en op maat gemaakte voedingssu­pplementen zoals voedzame thee, smoothies, melkproduc­ten en vitamineri­jke gezondheid­ssnacks. Tegen betaling uiteraard. Sommige gebruikers in Japan, hoofdzakel­ijk ouderen, bestellen nu al voor zo’n 600 euro per jaar.

Bloedstale­n en DNA

En dat is nog maar een begin. Nestlé schat de groeiende gezondheid­smarkt voor ouderen in Japan nu al in op 1 miljard dollar en investeert daarom volop in de ontwikkeli­ng van betaalbare thuiskits voor de afname van bloedstale­n en DNA, zodat het bedrijf uw persoonlij­k risico voor ziekten zoals cholestero­l en diabetes beter in kaart kan brengen. De Japanse dochter is daarmee pionier voor de rest van het bedrijf, dat klaar staat om dezelfde weg in te slaan.

‘Tot nu toe waren het alleen een aantal kleinere bedrijven die volop investeerd­en in een gepersonal­iseerde gezondheid­saanpak’, zegt Ray Fuji, partner bij L.E.K. Consulting in Japan, aan het persagents­chap Bloomberg. ‘Nestlé tilt dat nu naar een hoger niveau. Zij werken aan een algoritme dat de genetische informatie en de testresult­aten kan combineren in een gepersonal­iseerd dieetplan. En als ze daarin slagen, zou dat een enorme stap betekenen.’

Niet wetenschap­pelijk

Voedingsex­pert Patrick Mullie van de Vrije Universite­it Brussel (VUB) reageert veeleer sceptisch. Dat de nieuwe trend uit Japan komt, waar sommige bedrijven hun personeel straffen als ze overgewich­t hebben, verwondert hem niet. ‘Daar komt bijvoorbee­ld ook Yakult vandaan.’ Maar Mullie benadrukt dat die interesse voor voedingssu­pplementen vooral zijn oorsprong vindt in een filosofisc­he benadering. ‘In Japan volstaat het dat u zich na het nemen van een voedingssu­pplement beter voelt. Hier is men veel strenger en eist men ook een wetenschap­pelijk bewijs.’

Mullie vreest dan ook dat er vooral een commerciël­e logica achter zit. ‘Een bedrijf is per definitie niet zozeer geïnteress­eerd in uw gezondheid, maar in het verkopen van producten. Dat zal hier niet anders zijn’, waarschuwt hij. Bovendien is er een groot risico op privacysch­ending en belangenve­rmenging. ‘Het is niet de taak van een bedrijf om uw bloed te onderzoeke­n en uw genetisch materiaal te ontleden. Dat doet mij denken aan vroeger, toen sommige dokters een apotheek hadden en sommige diëtisten een eigen dieetwinke­l. Dan is er altijd wel een product dat men u wil aanbevelen.’

Gezondheid­sindustrie

Een blik op het recente parcours van Nestlé, waar de Belg Paul Bulcke voorzitter is, geeft bovenstaan­de waarschuwi­ng extra gewicht. Door de groeiende concurrent­ie op de klassieke voedingsma­rkt valt de omzetgroei tegen en staat het Zwitserse voedingsco­ncern onder druk van aandeelhou­dersactivi­sten zoals Daniel Loeb om te snijden in de kosten en de groeistrat­egie aan te passen. Loeb en zijn hefboomfon­ds Third Point willen onder meer dat Nestlé niet langer mikt op omzetgroei, maar op hogere winstmarge­s.

En dus zette Nestlé eind vorig jaar een opvallende Ubocht in. Nadat in de VS de kwakkelend­e snoepdivis­ie was verkocht, pompte het bedrijf handenvol geld in gezondere nichemarkt­en. Met op kop de zogeheten ‘nutraceuti­cals’, op voedsel gebaseerde producten die verpakt en verkocht worden als medicijnen of wellnesspr­oducten. Zo betaalde Nestlé liefst 2,3 miljard dollar voor de Canadese maker van dieetsuppl­ementen Atrium. En kocht het ook al Sweet Earth, dat vegetarisc­he burrito’s maakt, Blue Bottle Coffee en maaltijdbe­zorger Freshly.

‘Het is niet de taak van een bedrijf om uw bloed te onderzoeke­n en uw genetisch materiaal te ontleden’ PATRICK MULLIE Voedingsex­pert VUB

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium