De Standaard

Mooi maar moeilijk Programma

Club Brugge kreeg een mooie loting voor de Champions League. De kansen op kwalificat­ie zijn met drie exfinalist­en van de belangrijk­ste clubcompet­itie ter wereld wel niet bijster groot.

- Loting Champions League Dinsdag 18 september Club Brugge Atlético Madrid Woensdag 3 oktober AS Monaco Club Brugge Dinsdag 23 oktober Dortmund Club Brugge Woensdag 7 november Club Brugge Dortmund Dinsdag 27 november Atlético Madrid Club Brugge Wo

ZÜRICH I Laten we vooral blij zijn met de drie mooie clubs die naar het Jan Breydelsta­dion komen afgezakt. Drie clubs die minstens al één keer in de finale van de Champions League stonden. Drie clubs met een mooie historie en redelijk wat vedetten. Of was die groep D met Lokomotiv Moskou, Porto en Schalke 04 beter geweest? Geen enkele aanspreken­de affiche en ook bijzonder moeilijk.

We moeten er niet omheen draaien: de hoop om de tweede ronde van de Champions League te halen, kan bij deze al opgeborgen worden. Het wordt knokken voor elke meter, elke centimeter zelfs. Maar tegen Dortmund moet thuis wat mogelijk zijn en tegen AS Monaco misschien nog meer.

Ivan Leko en zijn spelers kunnen zich nu al beginnen opladen. Bewijzen dat er vooruitgan­g is geboekt. De ervaring is er, de brede kern ook. De wil ongetwijfe­ld ook. De Kroatische trainer is een durver. Vorig seizoen gingen de blauwzwart­en met zijn allen nog op hun gezicht in de voorronde van de Europa League maar een jaar wijzer en met de negatieve ervaring van vorig seizoen moet er dit jaar progressie te zien zijn. Met alle overgave die in hun lijf zit puntjes sprokkelen. Het kan. Het wordt de hoofdopdra­cht voor Club Brugge, naast het genieten van de tegenstand­ers. En wie weet, zit er dan nog een derde plaats en kwalificat­ie voor de Europa League in. Met wat geluk en verrassing­en.

Atlético absolute top

Real Madrid, Barcelona, Manchester City, Juventus of PSG waren heel mooi geweest. Maar voor zij die denken dat Atlético Madrid niet in dat rijtje hoort: u vergist zich. Atlético begon dit seizoen voor het eerst sinds mensenheug­enis naast Barcelona en Real Madrid als medekandid­aat voor de titel in de Spaanse competitie. Waarom? Omdat Atlético ...

1) met Antoine Griezman en Lucas Hernandez twee Franse wereldkamp­ioenen in de selectie heeft.

2) met de 70 miljoen euro die het voor de Fransman Thomas Lemar betaalde een van de duurste spelers van de afgelopen transferpe­riode naar het Estadio Wanda Metropolit­ano haalde.

3) voor één keer geen sterkhoude­r heeft verkocht, waardoor de schitteren­de doelman Oblak en tal van Braziliaan­se, Uruguayaan­se en Spaanse internatio­nals als Felipe Luis, Godin, Gimenez, Juanfran, Koke, Saúl en Diego Costa er nog steeds rondlopen.

De ploeg van de expressiev­e, agressieve coach Diego Simeone is sinds de aanstellin­g van de Argentijn een vaste klant in de Champions League. Vorig seizoen ging Atlético er uitzonderl­ijk vroeg uit in een groep met Chelsea en AS Roma, maar de vier jaar voordien werd opgevrolij­kt met twee finales, één halve finale en één kwartfinal­e. Atlético is absolute top en een kanshebber op eindwinst.

Herinnerin­gen aan Dortmund

Club Brugge heeft goede herinnerin­gen aan het Signal Iduna Park, waar het in 2003 via de strafschop­pen de deur naar de groepsfase van de Champions League openbrak. Dortmund was ook de tegenstand­er die in 1987 voor een van de meest memorabele Europese avonden in de geschieden­is van Club Brugge zorgde: 50 na 30 verlies in de heenmatch. Spijtig genoeg al lang geleden en de verhouding­en tussen die twee clubs zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. Axel Witsel is al lang niet meer haalbaar voor een Belgische club, maar speelt in Dortmund. Dat is niet meer de ploeg die onder Jürgen Klopp jaar na jaar Bayern München het vuur aan de schenen legde, maar ‘haalbaar’ is nog wat anders. Thuis één of meerdere punten thuishoude­n, zou voor Club een enorm succes zijn.

AS Monaco, ook wel Cercle Brugge A genoemd, lijkt de meest haalbare kaart. Een club met weinig supporters maar heel veel geld. Twee jaar geleden nog halvefinal­ist in de Champions League, werd de club zo goed als leeggepluk­t. Sterspeler Kylian Mbappé is vertrokken maar ook Silva, Fabinho, Bakayoko en Lemar spelen intussen elders. Tegen Monaco heeft Club de grootste kans om punten te pakken.

Met wat geluk en verrassing­en zit er nog een derde plaats en kwalificat­ie voor de Europa League in

 ?? © Janek Skarzynski/afp ?? Atlético won in augustus de Uefa Super Cup en is dit seizoen een van de favorieten in de Champions League.
© Janek Skarzynski/afp Atlético won in augustus de Uefa Super Cup en is dit seizoen een van de favorieten in de Champions League.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium