De Standaard

Gebrek aan efficiënti­e breekt AA Gent zuur op

De Buffalo’s waren na een jaar afwezighei­d op het Europese toneel gebrand op de poules van de Europa League, maar raakten niet voorbij een ploeg die ze nochtans aankonden.

- MICHAËL VAN DAMME

BORDEAUX I Na een woelige transferzo­mer draait het nog niet bij AA Gent, maar in de competitie valt dat niet in het puntentota­al af te lezen: 10 op 15. Amper een maand ver in het nieuwe seizoen moet AA Gent dan toch een bittere pil slikken die het hele seizoen wrang zal blijven nasmaken: Europese uitschakel­ing in de voorrondes, net als vorig seizoen. Het drama van Altach betekende toen het begin van het einde voor trainer Hein Vanhaezebr­ouck. De klap was toen vele malen harder, maar de Buffalo’s zullen opnieuw flink moeten bekomen.

Akkoord, met Bordeaux trof het een stevige tegenstand­er, maar de Fransen maken een woelige periode door met een trainerson­tslag en een overname. Ze waren te pakken. Vooral in de heenmatch die op 00 eindigde. Daarin liet AA Gent de kans liggen om één of twee keer te scoren. Dat gebrek aan efficiënti­e, gisteren opnieuw zichtbaar, bezorgt de Buffalo’s een flinke kater. AA Gent is de enige G5ploeg die dit seizoen geen Europees voetbal speelt. Ook voor trainer Yves Vanderhaeg­he is het een gemiste kans de criticaste­rs lik op stuk te geven en de rust rond zijn persoon de herstellen.

AA Gent moest in de openingsfa­se het initiatief aan Bordeaux laten met exBuffalo Samuel Kalu als woelwater. Na negen minuten zette hij na een knappe versnellin­g op rechts gevaarlijk voor, maar Foket kon nog net ontzetten. Amper een minuut later was het wel raak. De gemaskerde Lerager, exZulte Waregem, stak als Zorro met zijn sabel de bal door het centrum naar Kamano, die met een slimme loopactie uit de zone van Verstraete liep. Rosted kwam centraal te laat om hem over te nemen en Kalinic werd gevloerd. De bal ging binnen het bereik van de Kroatische doelman binnen.

Koude douche

Koude douche voor AA Gent, maar de Buffalo’s reageerden goed. Bordeaux moest nu terugplooi­en en Gent brak een paar keer gevaarlijk uit. Alleen speelden de offensieve spelers het heel slecht uit. Dompé leidde te vaak balverlies, Chakvetadz­e liep steevast te lang met de bal, Yaremchuk zat niet in de match. Wat is de Oekraïense centrumspi­ts een miscast als linksbuite­n.

Dompé dwong met een goeie actie een hoekschop af, die Rosted bij de eerste paal net over kopte. De netten trilden, maar de bal streelde de bovenkant van het doelnet. Wat later was Chakvetadz­e er nog dichter bij. Bij een tegenstoot liep hij opnieuw lang met de bal tot hij kon afdrukken. Via Palencia belandde het leer tegen de buitenkant van het doelkader.

Weer ontbrak het Gent aan efficienti­e. Nog voor rust had het daar een nog hogere prijs voor kunnen betalen toen Tchouaméni de aan het penaltypun­t vrijstaand­e Briand bereikte. Kalinic redde met een geweldige reflex de trap van de 33jarige Franse aanvaller. Op slag van rust zette Kalu vanop links goed voor, maar Tchouaméni gleed net te laat in.

Bij het begin van de tweede helft werd Odjidja, die wat last had na een fase, gewisseld voor Dejaegere. Vijf minuten verder legde Awoniyi af voor Yaremchuk, diens uithaal werd afgeblokt.

Uitgereken­d Samuel Kalu, die weg mocht bij AA Gent en voor 8 tot 10 miljoen euro bij Bordeaux belandde, ontnam de Buffalo’s na 65 minuten alle hoop. Eén tegen één tegenover Plastun versnelde hij op het juiste moment, de Oekraïner was uitgespeel­d toen hij zich gedraaid had en raakte met zijn tackle de Nigeriaan. Briand zette de strafschop om: 20. De Buffalo’s moesten nu twee keer scoren, maar herstelden zich niet meer van de klap. AA Gent heeft mentaal oplapwerk voor de boeg.

Uitgereken­d Kalu ontnam AA Gent alle hoop

 ?? © belga ??
© belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium