De Standaard

Voorakkoor­den bevestigen onenigheid

-

Het uitlekken van een voorakkoor­d tussen CD&V en NVA in Tremelo bevestigt de onenigheid die er al geruime tijd tussen de huidige coalitiepa­rtners CD&V en Open VLD bestaat.

Zoals wel meer partijen doen in de aanloop naar de verkiezing­en, spraken bestuurspa­rtij CD&V en oppositiep­artij NVA af om bij voldoende stemmen op 14 oktober samen te besturen. De onenigheid met Open VLD ontstond volgens CD&Vlijsttrek­ker en schepen Bert De Wit al vlak na de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2012. ‘Een week na het vastleggen van ons voorakkoor­d vernamen we dat Open VLD er een tweede had, met de SP.A. Omdat de twee niet genoeg stemmen hadden, werd het akkoord opgeblazen en ging Open VLD dan maar met ons in zee. Dat gaf ons al niet veel vertrouwen in onze coalitiepa­rtner’, zegt De Wit.

Volgens De Wit stond het snel vast dat CD&V bij de volgende verkiezing­en een andere partner zou zoeken, die ze nu bij NVA heeft gevonden. Op veel punten delen de twee partijen dezelfde visie, vindt ook NVAlijsttr­ekker Nick De Rijck: ‘Aan politiek doe je niet onvoorbere­id. We zochten een partner die bij ons past en vonden die inhoudelij­k in CD&V. Een voorakkoor­d is niets om beschaamd over te zijn, maar een bewijs van goed bestuur.’

Dat laatste ziet Open VLDschepen Elynn Van Uffel anders: ‘Het is schandalig hoe de kiezer hier wordt genegeerd’, zegt ze. ‘Door openlijk over een voorakkoor­d te communicer­en zet je de kiezer volledig buiten spel.’

Hoewel Van Uffel toegeeft dat ook haar partij met andere partijen praat, vindt ze het duidelijk een brug te ver om nu al postjes te verdelen. ‘Dit is kiezersbed­rog. Hopelijk ziet die kiezer daar op 14 oktober doorheen.’ (cjt)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium