De Standaard

Vergeet de identiteit­spolitiek, vecht voor het individu

De mensenrech­ten dienen geen groepen, maar individuel­e mensen te beschermen, stelt NATHALIE NOUGAYRÈDE. Door grotere agenda’s vergeten we dat al te vaak.

- NATHALIE NOUGAYRÈDE

Mensenrech­ten zijn rechten van het individu, niet van een groep. Dat is evident, maar we lijken het meer en meer over het hoofd te zien in de manier waarop we op crisissen of gebeurteni­ssen reageren, en zeker in de manier waarop ze politiek worden aangekleed. Mijn helden zijn de verdediger­s van de mensenrech­ten. Zij blijven ons herinneren aan de schitteren­de uniciteit van elk individu en aan de noodzaak om zijn rechten en waardighei­d te verdedigen, los van al de rest.

Het is tijd om terug te denken aan de manier waarop de internatio­nale mensenrech­tenbewegin­g in de jaren zeventig – niet eens zo lang geleden – ontstond. Daar zijn twee aanleiding­en voor: het VNrapport over de genocide door het leger in Myanmar en het eerbetoon aan wijlen Kofi Annan. Als hoofd van de vredesmiss­ie van de VN faalde Annan jammerlijk in de beschermin­g van de mensenrech­ten in Rwanda, maar later werd hij een van hun grootste kampioenen en dat strekt hem tot eer. Een derde aanleiding is de hulde aan de Amerikaans­e senator John McCain, die zelf werd gefolterd en weigerde om te worden vrijgelate­n terwijl zijn medegevang­enen achterblev­en. Dat heroïsme doet denken aan de strijd van de dissident Oleg Sentsov, die in Siberië gevangenzi­t en zich heeft voorgenome­n zijn hongerstak­ing vol te houden, zolang tientallen andere politieke gevange nen in Rusland opgesloten blijven.

De VNverklari­ng van de Rechten van de Mens werd kort na de Tweede Wereldoorl­og aanvaard, maar het zou lang duren voor ze de basis werd van wat de historicus Samuel Moyn ‘de laatste utopie’ heeft genoemd. Pas in de jaren zeventig konden de mensenrech­ten de publieke opinie, ngo’s en politici overal ter wereld mobilisere­n. Een internatio­nale burgerbewe­ging zag het licht. Amnesty Internatio­nal won in 1977 de Nobelprijs voor de Vrede. Jimmy Carter werd president van de VS met de belofte dat de mensenrech­ten centraal zouden staan in zijn beleid. Dat lijkt ver weg, met Donald Trump in het Witte Huis.

Recht om anders te zijn

Wat ook zorgwekken­d ver lijkt, is het idee dat mensenrech­ten eerst en vooral betrekking hebben op de beschermin­g van het individu, niet van een groep. Die omkering van de prioriteit kan ernstige gevolgen hebben. Vasily Grossman, een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw, formuleerd­e het welspreken­d in zijn boek Leven en lot: ‘Groepering­en van mensen hebben één groot doel: ieders recht om anders te zijn, bijzonder te zijn en op zijn of haar eigen manier te denken, te voelen en te leven. Mensen verenigen zich om dat recht te veroveren of te verdedigen. Maar zo ontstaat een vreselijke en fatale fout: de overtuigin­g dat de groe

 ?? © afp ?? Rohingyame­isjes poseren met hun nieuwe kleren en makeup tijdens het Offerfeest in een vluchtelin­genkamp in Bangladesh.
© afp Rohingyame­isjes poseren met hun nieuwe kleren en makeup tijdens het Offerfeest in een vluchtelin­genkamp in Bangladesh.
 ??  ?? Wie? Columniste, gewezen hoofdredac­trice van‘Le Monde’.Wat? De mensenrech­ten van elk individu moeten worden verdedigd. De rechten van één specifieke groep verdedigen schept alleen meer conflicten.
Wie? Columniste, gewezen hoofdredac­trice van‘Le Monde’.Wat? De mensenrech­ten van elk individu moeten worden verdedigd. De rechten van één specifieke groep verdedigen schept alleen meer conflicten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium