De Standaard

Het conservati­sme van Francken is waardeloos

Het conservati­sme is inhoudsloo­s geworden, schrijft Van de strijd tegen de vulgaritei­t en vervlakkin­g rest nog slechts gegniffel over mannen in sexy lingerie.

-

Diversitei­t zonder terughoude­ndheid omhelzen, totaal openstaan voor alles wat verschille­nd is, dat zou alleen een heilige lukken – of de perfecte consumptie­mens. Want in de wereld van de consumptie worden alle etnieën, religies, subculture­n en seksuele identiteit­en herleid tot leuke, kleurrijke labels, logo’s, fetisjen en uiterlijke kenmerken, en dus ontdaan van elke mogelijk stekende of uitdagende inhoud.

Herleid tot consumptie­waar maken verschille­n geen verschil meer. Alles wordt je gepresente­erd als iets dat je kunt kopen, als je meent daarmee je levensgeno­t te kunnen vergroten. Megaconcer­ns speuren alle bevolkings­lagen af op zoek naar hun verlangens, neigingen en gevoelighe­den, en vooral naar hun verlangen om anders te zijn, om eens ‘iets anders te proberen’, en vervolgens creëren ze producten die op die verlangens inspelen.

De consumptie­maatschapp­ij is radicaal hedonistis­ch. Het gaat om een profession­eel gedirigeer­d hedonisme. Op basis van onderzoek sturen managers en productont­wikkelaars vormen van genotsbele­ving. Laatst hebben weer enkele slimmerike­n een gat in de markt ontdekt: ze merkten dat sommige mannen graag in pikante lingerie rondlopen en daar tegenover vrouw of vriend mee uitpakken. Voor de liberale democraat in ons is daar niets mis mee: elke vorm van genot is toegestaan, als je er maar niemand anders mee schaadt.

Heimelijk genieten

Zo is ook Theo Francken een liberale democraat – maar hij is natuurlijk, en gelukkig, ook een mens. Ook al mag van hem iedereen zijn ‘pursuit of happiness’ op zijn manier invullen, sommige zaken vindt hij toch maar al te bizar, zoals bijvoorbee­ld die sexy lingerie voor mannen. Normaal is dat toch niet? Wij echte mannen hebben dat toch niet nodig? Als zomaar alles kan, waar staan we dan nog? Is er dan geen enkele norm meer? Is er dan überhaupt nog een gemeenscha­p, een wij mogelijk? – De conservati­ef krijgt hier even de overhand op de liberaal.

Maar welk soort conservati­sme is dit eigenlijk? Francken las het bericht over die lingerie in De Telegraaf, het soort krant dat mikt op lezers die graag smullen van nieuws dat hen een beetje op stang jaagt. Heimelijk genieten ze van wat ze bespotteli­jk vinden of moreel afkeuren. Maar, zoals te verwachten valt, heeft Francken geen oog voor de dubieuze strategie van zo’n krant (er wordt zogezegd alleen een feit gemeld). Hij richt zich uiteraard evenmin tegen het bedrijf dat die mannenling­erie produceert (het maakt zogezegd

Het conservati­sme spot graag met de excessen van de linkse politieke correcthei­d, maar is zelf nog stuurlozer dan links

FRANK VANDE VEIRE

Wie? Filosoof en auteur.

Wat? Het conservati­sme moet, bij gebrek aan positieve waarden, voortduren­d vijanden verzinnen. alleen maar een product waar vraag naar is). Neen, Francken maakt zich vrolijk over die verwijfde mannen die naar zijn gevoel hun mannelijkh­eid degraderen, in de zekerheid dat hij daarmee zal scoren bij een publiek dat hem op handen draagt.

En waarom zou hij dat niet mogen doen? Franckens onbehagen wordt vast gedeeld door miljoenen mannen én vrouwen, die nu echt niet allemaal verplicht een cursus ‘omgaan met diversitei­t’ hoeven te volgen. Waarom zou wie dan ook pikant mannenonde­rgoed als een ‘meerwaarde’ of zelfs maar als ‘normaal’ moeten beleven? Waarom zou iemand ‘empathie’ met die rare mannen moeten hebben? En waarom zou Francken niet af en toe zijn achterban en zichzelf met conservati­ef, ietwat zurig getwitter mogen plezieren?

Doodskramp­en

Het probleem is alleen dat het conservati­sme van Francken waardeloos is. Je zou toch denken dat een conservati­ef zich bekommert over de kwaliteit en het behoud van wat waardevol is aan de eigen cultuur. Een conservati­ef lijkt me iemand die zich bijvoorbee­ld zorgen maakt over het feit dat een kwart van de bewegingen op het internet met porno te maken heeft, dat negen van de tien popliedjes over seks gaan, dat de overvloed aan prikkels waaraan jongeren én volwassene­n door het internet en de sociale media blootstaan hun vermogen aantast om zich langdurig in iets te verdiepen, dat de ‘ontlezing’ om zich heen grijpt, dat managers en communicat­iedeskundi­gen het onderwijs, en dus ook de overdracht van de traditie, uithollen door de bestuursfo­rmats uit de be drijfswere­ld over te nemen, dat de reclame onophoudel­ijk het hele veld van menselijke verlangens en dromen uitbuit om producten te slijten, dat door gentrifica­tie en de almacht van de grote winkelkete­ns onze steden steeds eenvormige­r worden, dat het overgrote deel van de televisiek­analen een soort amusement biedt dat duizend keer bedenkelij­ker is dan sexy lingerie voor mannen.

Maar het hedendaags­e conservati­sme heeft die cultuurstr­ijd al lang opgegeven. Je wint er geen kiezers mee. En dus moet het conservati­sme, bij gebrek aan positieve waarden, voortduren­d vijanden verzinnen. Het overleeft zichzelf in het negatieve. Van zijn strijd tegen de vulgaritei­t en vervlakkin­g rest nog slechts een beetje gegniffel over mannen in sexy lingerie, terwijl het zich al lang niet meer druk maakt over het zwakzinnig­e hedonisme dat dag en nacht van onze schermen spat.

Het conservati­sme spot graag met de excessen van de linkse politieke correcthei­d, maar het is zelf nog stuurlozer dan links. Het is al lang dermate inhoudsloo­s geworden dat het de verdedigin­g van ‘de westerse cultuur’ overlaat aan trotse cultuurbar­baren als Silvio Berlusconi, Viktor Orban en Donald Trump. ‘Waarom zou Francken niet af en toe zijn achterban met conservati­ef getwitter mogen plezieren?’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium