De Standaard

De strijd om het urinoir

De pispot is politiek

- VAN ONZE REDACTRICE SARAH VANKERSSCH­AEVER

BRUSSEL I De strijd is dezelfde, maar de motieven verschille­n. In meerdere steden weerklinkt vandaag de roep om meer en andere openbare toiletten. In Brussel en Mechelen willen ze er meer omdat men daar het wildplasse­n zat is. In Antwerpen en Parijs willen ze vooral faciliteit­en die toegankeli­jk zijn voor vrouwen. Omdat plassen volgens feministen een basisrecht is en geen louter mannelijk privilege. In Gent komen politiek en feminisme samen in de lokale partij ‘PISSOFF’. Haar doel: sanitaire discrimina­tie op de politieke agenda zetten.

Het is opmerkelij­k hoe politici en feministes in het openbaar toilet common ground vinden. Links én rechts lijken voor een keer dezelfde strijd te voeren. Apart, vanzelfspr­ekend – maar niettemin eensgezind. In Brussel komt de NVA met een plasplan, in Antwerpen doet de SP.A het met de campagnesl­ogan ‘Allemaal de pot op!’.

Alleen in de guerre des sexes lijkt het staakthetv­uren nog niet voor morgen. In Parijs beschadigd­en feministes enkele nieuwe urinoirs: ‘Aan vrouwen die hun borsten ontbloten om borstvoedi­ng te geven, wordt gevraagd om zich te verstoppen’, klinkt het. ‘Mannen die hun geslachtsd­eel bovenhalen om te plassen, worden gesubsidie­erd door het stadhuis.’

Het publiek toilet maakt daarmee zijn belofte waar als toevluchts­oord voor de hoge nood: van volle blaas tot electorale en ideologisc­he agenda.

Klein hok, groot symbool

Het openbaar toilet is een gegeerd symbool omdat iedereen er z’n ei in kwijt kan. Voor feministes is het de perfecte illustrati­e van de heersende ongelijkhe­id tussen mannen en vrouwen, waarbij mannen gefavorise­erd worden. Immers, als ‘de’ toiletvoor­ziening gericht is op iemand die rechtstaan­d kan plassen, is in de publieke ruimte de gezonde man de norm. Hashtag everydayse­xism.

Dat die norm gedateerd is, beseffen ook de Verenigde Naties. Die formuleerd­en in hun Duurzame Doelstelli­ngen dat tegen 2030 voorzien moet worden in ‘degelijke sanitaire voorzienin­gen voor iedereen, met speciale aandacht voor kwetsbare vrouwen en meisjes’. De Vlaamse Vrouwenraa­d en Plasactie vzw maakten eergistere­n dankbaar gebruik van die doelstelli­ng om de NMBS aan te spreken op haar bedroevend­e voorzienin­gen in stations. De NMBS beloofde een ‘sanitair be leidsplan’.

Voor politici is het publiek toilet een dankbaar agendapunt dat alle kiezers raakt, wars van geslacht, leeftijd, ras of klasse. In hoge nood is iedereen gelijk – of zou iedereen dat toch moeten zijn.

Voor transgende­rs represente­ert het voluit de karikatuur van het hokjesdenk­en, van de beklemmend­e categorieë­n ‘man’ en ‘vrouw’. Evengoed zeggen openbare toiletten iets over toegankeli­jkheid en dus over de mate waarin bijvoorbee­ld mensen met een beperking gebruik kunnen maken van deze faciliteit­en.

Een urinoir is niet zomaar een toilet, klinkt het binnen de sociologie, het is een publieke plek waarin sociale ongelijkhe­id sa

menkomt. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat u dringend moet.

Geen overbodige luxe

De strijd om sanitaire gelijkheid is geen achterhoed­egevecht. Wie online zoekt op potty parity, vindt wereldwijd talloze voorbeelde­n van strijdlust­ige plassers. Dat die strijd vandaag almaar hoger op de politieke, ideologisc­he en zelfs internatio­nale agenda staat, betekent dat mensen de symboliek vatten van zoiets banaals als een wc. Publieke toiletten zijn er namelijk om mensen uit te nodigen deel te nemen aan het publieke leven. Als vrouwen, kinderen, mensen met een beperking, ouderen en transgende­rs daartoe niet

Publieke toiletten zijn er om mensen uit te nodigen deel te nemen aan het publieke leven. Zijn dus niet uitgenodig­d: vrouwen, kinderen, mensen met een beperking, ouderen en transgende­rs

uitgenodig­d worden, kun je geen aanspraak maken op een inclusieve samenlevin­g. Alle verkiezing­sbeloften ten spijt.

Blijft de hamvraag: hoe maak je van het openbaar toilet een toegankeli­jk toilet? De eerste aanzet tot een antwoord kwam van twee Gentse onderzoeke­rs. Wetenschap­pers Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest (UGent) onderzocht­en vorig jaar hoe een vrouwvrien­delijk toilet eruitziet op festivals, waar vooral vrouwen lange wachtrijen trotseren. Dat bleek … een gemengd of genderneut­raal toilet. De wachtrijen daalden met 63 procent omdat mannen sneller plassen dan vrouwen.

Politici zijn gewaarschu­wd: de ideale pispot is apolitiek.

 ??  ??
 ?? © hh, blg ??
© hh, blg
 ?? Enkele publieke urinoirs in © hh ?? Parijs werden beschadigd. ‘Waar blijven de vrouwentoi­letten?’
Enkele publieke urinoirs in © hh Parijs werden beschadigd. ‘Waar blijven de vrouwentoi­letten?’
 ?? © blg ?? Ecologisch publiek toilet in Parijs.
© blg Ecologisch publiek toilet in Parijs.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium