De Standaard

De opmars van de boze blanke (extreem)rechtse vrouwen

Op foto’s van extreemrec­htse betogingen, zoals deze week in het Duitse Chemnitz, zie je vooral boze blanke mannen. Maar ook steeds meer vrouwen stemmen op rechtspopu­listische partijen. Waarom voelen zij zich aangesprok­en?

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I Boze (bijna) kaalgescho­ren mannen, gebalde vuisten in de lucht, met daartussen hier en daar een bijna verloren gelopen vrouw. Dat is het beeld dat we meekregen van de recente rellen in het Saksense Chemnitz, na een steekparti­j waarbij een Syriër en een Irakees een Duitse man doodstaken. Ook de in extreemrec­hts gespeciali­seerde politicolo­og Cas Mudde stelde, in een opiniestuk vorige week (DS

22 augustus), vast dat extreemrec­htse bewegingen en bijeenkoms­ten ‘vooral aangedreve­n worden door mannen’.

Toch stemmen veel – en steeds meer – vrouwen ook op radicaalen extreemrec­htse partijen, stelt een gisteren verschenen studie van de Duitse, met de sociaaldem­ocratische SPD gelieerde, Friedrich Ebert Stiftung. De auteurs van de studie vragen zich vooral af waarom vrouwen zich steeds meer door dat populistis­che rechtse discours aangesprok­en voelen. Ze keken daarbij naar zes Europese landen: Duitsland, Frankrijk, Polen, Hongarije, Griekenlan­d en Zweden.

Recente cijfers tonen aan dat nog altijd meer mannen dan vrouwen op dergelijke partijen stemmen. In Duitsland, bijvoorbee­ld, is slechts 33 tot 42 procent van de stemmen voor de Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) afkomstig van vrouwen, als men alle federale en deelstaatv­erkiezinge­n bij elkaar neemt. Maar in absolute cijfers neemt het aantal radicaalre­chtse vrouwenste­mmen wel toe. In 2013 koos bij de verkiezing­en voor het federale parlement slechts 4 procent van de vrouwen voor de AfD, en 6 procent van de mannen. In 2017 was dat 9 procent van de vrouwen en 15 procent van de mannen. In Polen haalde Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) zelfs een hogere procentuel­e score bij vrouwen dan bij mannen.

Die vrouwenste­mmen zijn niet vanzelfspr­ekend. De populistis­chrechtse partijen zijn meestal niet erg vrouwvrien­delijk, laat staan feministis­ch, stellen de auteurs vast. De AfD, bijvoorbee­ld, richt zich vooral tegen migranten, maar liet zich ook laatdunken­d uit over alleenstaa­nde moeders. Vaak zijn de partijen ook gekant tegen abortus en anticoncep­tie, en verdedigen ze het traditione­le rollenpatr­oon tussen man en vrouw.

Dat ze er desondanks toch in slagen vrouwen te overtuigen, is vaak te danken aan de vrouwelijk­e boegbeelde­n die ze uitspelen. De inmiddels uit de partij gestapte Frauke Petry, Beatrix von Storch en de huidige covoorzits­ter Alice Weidel waren of zijn het gezicht waarmee de AfD haar ‘zachtere’ kant wil tonen. Net zoals Marine Le Pen voor een ‘zachter’ Front National stond dan haar vader JeanMarie.

Maar in de realiteit hebben die vrouwen niet altijd veel in de pap te brokken, of zijn ze uitzonderi­ngen. Slechts tien van de 92 AfDleden in de Bundestag en twee van de veertien leden van het nationale AfDpartijb­ureau zijn vrouwen. Het percentage vrouwen in de hele Bundestag daalde zelfs door

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium