De Standaard

TOEVALLIG EEN FUNDAMENTE­EL MENINGSVER­SCHIL

-

Het duurde net iets langer dan 24 uur. Vrijdag zette WestVlaams CD&Vboegbeeld Hendrik Bogaert een goed voorbereid­e aanval in op de NVA. De virtuele burgemeest­er van Jabbeke was het ‘getoeter’ van de Vlaamsnati­onalisten beu. Ben Weyts slaagde er niet in de snelwegpar­kings te beveiligen, Jan Jambon faalde om extra manschappe­n te leveren en Theo Francken flopte bij het terugsture­n van opgepakte transmigra­nten.

De NVAvoorzit­ter riposteerd­e meteen met scherp op Hilde Crevits, het ultieme christende­mocratisch­e boegbeeld. Die had als minister de afgelopen jaren toegelaten dat het Vlaamse onderwijs degradeerd­e, met dramatisch­e analyses tot gevolg. Bart De Wever maakte zich sterk dat zijn partij in een volgende Vlaamse regering de zaak eigenhandi­g zou rechttrekk­en.

Met het nieuwe schooljaar schiet deze week de campagne voor de gemeentera­adsverkiez­ingen uit de startblokk­en. Het valt daarbij te vrezen dat er vooral op de man/ vrouw zal worden gespeeld. De niet te evenaren uithaal van Philippe De Backer was alvast een flinke opwarmer. Gedurende zes jaar excelleerd­e Open VLD in de Antwerpse coalitie als immer zwijgende slippendra­ger. Om dan tot de conclusie te komen dat de burgemeest­er sociaal gehandicap­t is.

Voor de burger wordt het niet makkelijk om tussen al dat geweld een positieve keuze te maken. Hij hoeft zich niet ongerust te maken. Politici spelen toneel. Wat ze elkaar ook naar het hoofd slingeren, op het einde willen ze allemaal samen de coalitie in. Geloof nooit beleidsmak­ers die zich in de handen wrijven om oppositie te voeren. Uitgeslote­n worden van de meerderhei­d betekent een entreetick­et voor zes jaren van frustratie.

De verruwing van de zeden wordt aangewakke­rd door de sociale media, die het slechtste in de politicus bovenhalen. In die zin blijven de woorden van wijlen John McCain een mooie leidraad. Toen een vrouw haar wantrouwen in Barack Obama ventileerd­e en hem voor ‘arabier’ versleet, schudde de conservati­eve presidents­kandidaat het hoofd. ‘Neen mevrouw, hij is een fatsoenlij­ke familieman, waarmee ik toevallig fundamente­le meningsver­schillen heb over een aantal onderwerpe­n. En daar gaat deze campagne over.’

Hopelijk kan de focus over die meningsver­schillen de boventoon voeren, in plaats van het zinloze geëmmer over een kandidaat die speciaal verhuisde of een andere die verkiest om zonder partijlogo de strijd aan te gaan. Politiek blijft in de eerste plaats een georganise­erd meningsver­schil. Daaraan hoeven geen psychologi­sche of andere profielen worden gekoppeld.

Sociale media wakkeren verruwing van de zeden aan

 ?? BART BRINCKMAN ??
BART BRINCKMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium