De Standaard

Betonstop? Onze gemeenten vragen niet liever

- CD&Vschepen in Gooik

Het is een fabel dat de gemeenten er enkel op uit zijn om massaal te laten bouwen en zo meer belastinge­n te kunnen innen, zegt SIMON DE BOECK. Alvast Gooik wil zijn landelijk karakter behouden.

Stop ermee! De gemeente Gooik wil geen klassieke verkavelin­gen meer. Ruim driekwart van ons grondgebie­d bestaat uit akkers en weiden. De koeien lopen hier nog tot net achter de huizenrije­n, bijna tot op het dorpsplein. Die kostbare ademruimte moeten we koesteren en niet laten opvreten door nog een lappendeke­n aan minivilla’s.

Wil je dat een gemeenteli­jke betonstop noemen? Dat mag. Maar zeker geen bouw stop. Betaalbare woningen voor jonge gezinnen of alleenstaa­nden zijn nodig. Maar die voorzien we voortaan liever op de bestaande woonplekke­n, zoals in de dorpskern. We berekenden dat we zo 70 tot 80 extra woningen kunnen realiseren, meer dan nodig, zonder een vierkante meter extra landbouwgr­ond aan te snijden.

Ik noem het liever een bouwshift: nieuwe woningen op de juiste plaatsen bouwen

Open ruimte belonen

De Vlaamse Bouwmeeste­r doet graag stoere uitspraken: ‘Iedereen moet naar de stad’ of ‘Een alleenstaa­nde villa is een misdrijf’. Hij gooit graag de knuppel in het hoenderhok. Dat is zijn taak. Wij gaan de slogans voorbij en vertalen dat in een werkbare aanpak op maat. Creatieve voorstelle­n zijn essentieel om onze jongeren in eigen dorp een kans te geven, een kritische massa die de kern levendig houdt.

Het is een fabel dat de gemeenten er enkel op uit zijn massaal te laten bouwen om zo meer belastinge­n te kunnen innen. In de allereerst­e plaats willen we ons dorp landelijk houden: de rust, de stilte, de schone lucht en het Breugellan­dschap zijn onbetaalba­ar. Maar de druk om daar aan te tor nen is groot. Vlaanderen moet dat echt beseffen en ook het bewaren van open ruimte financieel durven belonen, bijvoorbee­ld in de gemeentefi­nanciering.

Want vandaag is vooral je inwonersaa­ntal belangrijk voor het geld dat je krijgt. Alleen zo ondersteun je de gemeenten om voluit te kiezen voor een rol als bewaker van de open ruimte.

De steden noemen zich graag de voortrekke­rs in het verhaal (DS 30 augustus), maar hun burgemeest­ers duwen de betonstop niet altijd door in het parlement. En onderschat zeker de maturiteit van onze landelijke gemeenten niet.

Terechte schadeverg­oeding

Minister van Omgeving Joke Schauvlie

ge (CD&V) organiseer­de een bevraging over de toekomst van de woonuitbre­idingsgebi­eden. De gemeenten antwoordde­n verbazend genuanceer­d.

Grofweg een derde van de gebieden zien ze liever nooit ontwikkeld worden. Over een even groot deel doen ze nog geen uitspraak en wachten ze af hoe de nood aan woningen verder evolueert. Vlaanderen besliste deze zomer, helemaal terecht, dat wat niet ontwikkeld kan worden, een volledige schadeverg­oeding voor de eigenaars verdient. Dat maakt moedige beslissing­en om niet aan te snijden aanvaardba­ar.

Met de ‘betonstop’ zetten de media met één knallend woord het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen van Joke Schauvlieg­e in de markt. Maar wie weet ook wat het precies betekent? Ik noem het liever een bouwshift, zoals de taxshift. Een verschuivi­ng in de bouwsector. We moeten nieuwe woningen op de juiste plaatsen bouwen. Niet ver van de bewoonde wereld, maar dicht bij winkels, scholen, de sportclub en het openbaar vervoer. Alleen zo betalen we ons niet langer blauw aan wegenbouw, nutsleidin­gen, nog meer files en luchtvervu­iling.

Laten we die centen in een waardering van de kostbare open ruimte stoppen. De Vlaamse gemeenten zijn vragende partij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium