De Standaard

Zorgwekken­de willekeur in gesloten jeugdzorg

Jongeren in gesloten instelling­en worden aan wisselende, vaak erg strikte, regels onderworpe­n. Hoog tijd voor een crisismana­ger, vindt Lorin Parys.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

BRUSSEL I Voor het eerst heeft de Commissie van Toezicht verslagen vrijgegeve­n over de bezoeken van maandcommi­ssarissen – een soort inspecteur­s – aan de gesloten voorzienin­gen voor jeugdhulp in Beernem, Ruiselede, Mol, Tongeren en Everberg. Die laten zien dat de commissari­ssen, die pas begin dit jaar aan de slag gingen, goed geluisterd en geobservee­rd hebben. Ze noteerden zowel goede als slechte praktijken.

Bij die laatste springen enkele zaken in het oog. Zo moest een jongere drie maanden langer in de voorzienin­g blijven, omdat zijn begeleider­s en zijn jeugdconsu­lent geen ruimte in hun agenda vonden om tijdig een evaluatie rapport voor de jeugdrecht­er te schrijven. Elders moest een meisje twee weken wachten voor ze naar de Zelfmoordl­ijn mocht bellen. Iemand moest vier weken tandpijn lijden voor ze geholpen werd. Eén jongere vertelt dat een andere twee weken in de isolatiece­l heeft doorgebrac­ht.

In nog weer een andere voorzienin­g kreeg een jongere een document voorgelegd: als hij dat onderteken­de, deed hij afstand van zijn recht op beroep tegen zijn plaatsing, in ruil voor meer privileges. Jongerenwe­lzijn zei gisteren niet van zo’n document te weten. ‘Ik heb het nagevraagd, het bestaat niet’, zegt woordvoerd­er Peter Jan Bogaert.

Vlaams Parlements­lid Lorin Parys (NVA) zegt niettemin ge schokt te zijn door de willekeur die uit deze rapporten blijkt: ‘Er is totaal geen lijn te trekken. De manier van sanctioner­en verschilt van afdeling tot afdeling. Er zijn er die punten aftrekken als jongeren te veel boter smeren op hun boterham.’

Verbetertr­aject

Hij wijst erop dat er ook veel klachten over de infrastruc­tuur zijn: schimmel op de muren in Everberg, ramen die in hete zomers niet opengaan, de verwarming die in de winter stuk is. ‘We moeten op zijn minst een crisismana­ger voor de jeugdzorg aanstellen om deze wantoestan­den recht te trekken.’

De rapporten werden gisteren door kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n verstuurd naar de parlements­leden, minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en Jongerenwe­lzijn, ter voorbereid­ing van een hoorzittin­g volgende week. Die moet uitmonden in een officieel verslag, mét aanbevelin­gen. Die zijn er nu nog niet.

Voor Jongerenwe­lzijn maakt dit deel uit van een verbetertr­aject: ‘We waren zelf vragende partij voor extern toezicht, en we zijn blij met deze transparan­tie. Wat de infrastruc­tuur betreft: er is een meerjarenp­lan om de oude gebouwen in Beernem te vervangen en ook Everberg krijgt een volledig nieuwe campus.’

Op de ene plek worden punten afgetrokke­n als iemand te veel boter smeert, elders moet een meisje twee weken wachten om de Zelfmoordl­ijn te mogen bellen

BRUSSEL I Jongeren komen in een gemeenscha­psinstelli­ng terecht op verwijzing van een jeugdrecht­er. Sommigen hebben een als misdrijf omschreven feit (MOF) gepleegd, anderen niet. Lang niet altijd voelen de jongeren zich in zo’n voorzienin­g op hun plaats. ‘Kent de jeugdrecht­er mij eigenlijk wel?’, liet een van hen door de maandcommi­ssarissen optekenen. Enkele klachten uit de pas vrijgegeve­n rapporten van de Commissie voor Toezicht.

Eenzaamhei­d

Jongeren voelen zich binnen een voorzienin­g soms eenzaam. De tvmomenten zijn beperkt en er is geen internet. Vooral de weekends kunnen eenzaam zijn, zeggen ze.

In de leefgroep gaven jongeren aan dat ze zich ’s nachts vaak alleen voelen. Er is geen enkele manier om de nachtbewak­ing te roepen, ze moeten wachten tot ze iemand in de gang horen. Sinds kort is er wel een nieuwe nachtbewaa­kster en die vinden de meisjes een aanwinst. Gewoon omdat ze heel rustig ‘slaapwel’ zegt en de deur zacht sluit. ‘Het heeft iets warms’, zeggen de jongeren.

Comfort

Een jongere toonde zijn sanitair: vochtig, schimmel, een douche die niet functionee­rde en hij plaatste een plastic flesje over de douchekop, zodat het water niet de kamer inspuit. Klacht in de brievenbus: een jongere klaagt dat hij al drie weken in Everberg is en geen warm water heeft. Hij heeft dat al driemaal gemeld, maar er is nog niets aan gedaan.

Opvoeders beseffen dat de staat van de leefruimte­n ondermaats is en moeten veel creativite­it aan de dag leggen om het toch nog leefbaar te maken. De directie is verbaasd over de klacht van het warme water. Er is alleen een probleem als er meerdere jongeren tegelijk douchen.

Opvoeders moeten veel creativite­it aan de dag leggen om de leefruimte­n toch nog leefbaar te maken

Hitte

De hittegolve­n deze zomer leidden ertoe dat de temperatuu­r in sommige instelling­en ondraaglij­k was. De ramen kunnen niet of nauwelijks open en de kleine ventilator brengt geen soelaas.

De jongeren appreciëre­n wel de extraatjes van de opvoeders, zoals een voetbad om af te koelen. Ook mogen de deuren van de kamer soms open blijven staan. De geur van zweet en vuile sokken was door de hitte soms zeer aanwezig.

Psychologi­sche hulp

De toegang tot psychologi­sche hulp is beperkt doordat de psychologe­n hun tijd moeten verde len. Een jongere die in crisisopva­ng was en de zelfmoordl­ijn wilde bellen, moest twee weken wachten op toestemmin­g.

De opvoeders geven aan dat vragen om andere diensten te contactere­n altijd goed worden afgewogen. Meisjes maken hier anders te veel gebruik van en niet altijd om de juiste redenen. In het geval van deze jongere werd besloten om haar te laten begeleiden door de psychologe van de instelling.

’s Nachts is er geen enkele manier om de bewaking te roepen, ze moeten wachten tot ze iemand in de gang horen

Medische zorg

In de onthaallee­fgroep is het moeilijk om snel externe, medische hulp te krijgen, zoals een tandarts. Iemand die tandpijn had, moest vier weken wachten.

Dit werd met de opvoeders besproken en zij erkennen dat het veel organisati­e vergt: eerst de verpleegst­er van de instelling, dan doorverwij­zen naar de tandarts, waarna er een begeleider mee moet. Door de omslachtig­heid worden nietdringe­nde bezoeken uitgesteld.

 ?? © Fred Debrock ?? De isoleercel in De Zande in Beernem.
© Fred Debrock De isoleercel in De Zande in Beernem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium