De Standaard

Jambon kan snelwegbur­gemeesters niet sussen

- © bdw

De VlaamsBrab­antse burgemeest­ers met een snelwegpar­king op hun grondgebie­d reageren ontgoochel­d na hun contact met het kabinetJam­bon.

Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) nodigde de burgemeest­ers uit nadat een aantal van hen vorige week had geklaagd over de gebrekkige ondersteun­ing door het Vlaamse en het federale niveau bij de beveiligin­g van hun parking, om problemen met transmigra­nten te vermijden.

Volgens Jambon zouden ze alle problemen uitklaren, maar zo hebben de burgemeest­ers van VlaamsBrab­ant, de eerste reeks die was uitgenodig­d, de vergaderin­g niet ervaren. ‘Veel beloftes, weinig concreets’, vat Dirk Claes (CD&V), de burgemeest­er van Rotselaar, de vergaderin­g samen. De burgemeest­er van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A), noemt de vergaderin­g ‘teleurstel­lend’ en zelfs ‘pijnlijk’. De ministers zelf waren trouwens niet aanwezig, alleen hun kabinetsme­dewerkers.

Langgerekt­e klaagzang

‘We waren niet onder de indruk’, zegt Bonte. ‘We hebben engagement­en gekregen die nooit of slechts zeer laattijdig zijn ingevuld. Het kwam eigenlijk neer op een langgerekt­e klaagzang in de richting van minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA).’

De gouverneur van VlaamsBrab­ant, Lode De Witte, wees erop dat Weyts drie jaar geleden al een plan aankondigd­e dat moest aanwijzen welke parkings alleen geschikt zijn voor kortparker­en en op welke parkings vrachtwage­nchauffeur­s wel kunnen overnachte­n. Die laatste zouden dan beter beveiligd worden.

Maar op de vergaderin­g bleek dat dat plan niet klaar is. De studie wordt over enkele weken afgerond, maar het zal waarschijn­lijk nog een hele tijd duren alvorens de conclusies kunnen worden gerealisee­rd. ‘Bovendien is er alleen gekeken naar de capaciteit van de parkings, niet naar hun beveiligin­g’, zegt Dirk Claes.

Het toezicht met privébewak­ingscamera’s schiet voor de burgemeest­ers ook tekort. ‘De bedrijven die de beelden bekijken, moeten de politie waarschuwe­n als ze iets vaststelle­n, maar dan is het al te laat’, zegt Bonte. Een van de problemen is dat de diensten van de federale politie nog altijd onderbeman­d zijn. Beloftes waren er wel: zo zou de parking in Rotselaar begin 2019 eindelijk een nieuwe afsluiting moeten krijgen.

‘Privébedri­jven die camerabeel­den bekijken, moeten de politie waarschuwe­n als ze iets zien. Maar dan is het al te laat’

HANS BONTE (SP.A) Burgemeest­er Vilvoorde

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium