De Standaard

Di Rupo en Chastel stellen kiezer voor ‘duidelijke keuze’

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

Ook in Wallonië is de verkiezing­scampagne voor 2019 al begonnen. In hun rentreeint­erviews kijken de voorzitter­s van MR en PS al over de lokale verkiezing­en van eind dit jaar heen.

BRUSSEL I ‘Mijn keuze? De coalitie van de vooruitgan­g: PS, Défi en Ecolo.’ In een interview met Le Soir stelt PSvoorzitt­er Elio Di Rupo de kiezer voor ‘een duidelijke keuze’. ‘Tussen de maatschapp­ij van MRNVA en de menselijke samenlevin­g waar de PS voor staat.’ Een ‘wereld van verschil’, vindt hij.

Di Rupo’s ‘coalitie van de vooruitgan­g’ is een antwoord op wat MRvoorzitt­er Olivier Chastel vorige week liet optekenen. De liberaal wil na de verkiezing­en in 2019 zowel de federale coalitie met de NVA als die in de Waalse regering met het CDH voortzette­n. Lees: zonder de PS.

Om het pingpongen compleet te maken, reageerde Chastel gisteren opnieuw op het interview van Di Rupo. De Franstalig­e kiezer heeft nu inderdaad een duidelijke keuze, zegt hij. ‘Ofwel een centrumrec­htse ambitieuze hervorming­scoalitie die openstaat voor veranderin­g. Ofwel een linkse coalitie die PS, Ecolo en Défi verenigt.’ Het zat er volgens hem ook aan te komen. ‘Het werd vorige zomer al duidelijk toen Défi liever scotché bleef aan de PS, dan een nieuwe wind te laten waaien door een (Brussels, red.) gewest dat het

moeilijk heeft.’

Nationale injectie

De twee voorzitter­s geven de gemeentera­adsverkiez­ingen op die manier een serieuze nationale injectie. Voor beiden staat er veel op het spel. Winst voor de MR zal onvermijde­lijk gezien worden als steun voor de federale en regionale keuzes van de liberalen. Net zoals een remonte van de PS zal vertaald worden als een afwijzing van de regeringMi­chel.

Dat Di Rupo (PS) zwaar uithaalt naar Michel en de Waalse MRCDHreger­ing is niet nieuw. Dat hij het CDH en de PVDA/PTB afwijst evenmin. Nadat CDHvoorzit­ter Benoît Lutgen de PS vorig jaar uit de Waalse regering had gezwierd, is het water zeer diep. En de PVDA/PTB is een rechtstree­kse concurrent op links, misschien bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober nog meer dan in 2019. Die krijgt dus geen cadeaus. ‘Zij willen niet aan de macht komen, dus alle stemmen voor die partij zijn verloren’, zegt Di Rupo. ‘Iedereen die op de PVDA/PTB stemt, stemt indirect voor de voortzetti­ng van de coalitie MRNVA.’

Het nieuwe zit ’m in de voorkeur voor Ecolo en Défi, de partij van Olivier Maingain. ‘Een duidelijke keuze’, vindt Di Rupo. Niet toevallig de partijen waarmee de PS’er in 2017 het prima kon vinden, na de ‘coup’ van Lutgen. Daarbij is het mooi meegenomen dat Défi in de Waalse gemeenten op dit moment zo goed als niets voorstelt en dat Ecolo hier en daar wel eens de handige ‘derde’ zou kunnen zijn, waarmee de PS kan wegen op vele coalitievo­rmingen.

Toch lokale akkoorden?

Toch gonst het intussen ook van de geruchten over lokale akkoorden tussen de PS en de MR. Is het niet om met z’n tweeën te besturen, dan toch om de belangrijk­ste as te vormen van verschille­nde lokale besturen, bijvoorbee­ld in Luik en Charleroi. ‘Wat er ook gebeurt, wij zullen niet samenwerke­n met de MR in Bergen’, zegt Di Rupo stellig.

Als uitsmijter laat Le Soir in zijn reeks rentreeint­erviews de geïntervie­wde voorzitter telkens een vraag stellen aan de volgende in de rij. Dat is in dit geval Benoît Lutgen. Eerst weigert Di Rupo. ‘Nee, ik heb geen vragen, hij doet wat hij wil.’ Om er dan ijskoud aan toe te voegen: ‘Of toch: wat wordt uw volgende verraad?’

‘Een vraag aan Lutgen? Nee, of toch: wat wordt uw volgende verraad?’

ELIO DI RUPO PSvoorzitt­er

 ?? © belga ?? Elio Di Rupo: coalitie van de vooruitgan­g.
© belga Elio Di Rupo: coalitie van de vooruitgan­g.
 ?? © pn ?? Olivier Chastel: ambitieuze hervorming­scoalitie.
© pn Olivier Chastel: ambitieuze hervorming­scoalitie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium