De Standaard

Castellucc­i kleurt Brusselse herfst

- GEERT VAN DER SPEETEN © Luca del Pia 18/93/10 in De Munt, 28/112/12 Kanal, 10/1013/1 Bozar.

De Italiaanse regisseur Romeo Castellucc­i is dit najaar te gast bij Bozar, Kanal en de Munt. In elk van de drie huizen levert hij een nieuwe productie. ‘Impliciet tonen ze een totaalport­ret van Brussel’, zegt hij zelf.

Romeo Castellucc­i is een van de meest uitgesprok­en theatermak­ers van de huidige generatie. Zijn voorstelli­ngen zijn vormelijk en inhoudelij­k radicaal. Ze drijven op een heftige en poëtische beeldenstr­oom die zijn raadsels niet prijsgeeft. Als brandstof dienen de oeroude, traditione­le verhalen waarvoor Castellucc­i telkens van een wit blad papier vertrekt. ‘Zonder de rijkdom van de kunstgesch­iedenis was ik zelf nooit artiest geworden’, zegt hij daar zelf over.

Na een opmerkelij­ke Parsifal, zijn operadebuu­t, en een versie van Orphée et Euridice waarbij een patiënte met lockedinsy­ndroom betrokken was, keert hij terug naar De Munt. Hij zal er Die Zauberflöt­e regisseren, Mozarts populairst­e opera. Maar Castellucc­i’s komst naar Brussel krijgt ook een verlengstu­k. Voor het museuminwo­rding Kanal maakt hij de nieuwe performanc­einstallat­ie La vita nuova. En voor Bozar laat hij zich inspireren op de tentoonste­lling over de barokschil­der Theodoor van Loon. Hij levert een beeldende installati­e die aanknoopt bij de barokcultu­ur, waarin de drapering en de plooien van gewaden een hoofdrol mogen spelen.

Bij de drie creaties zijn telkens ook Brusselse gastacteur­s betrokken. Uit castings voor Die Zauberflöt­e en La vita nuova haalde Castellucc­i performers met een uitgesprok­en profiel. ‘Ze zullen op het podium staan, niet als personages, maar met hun eigen geschieden­is’, zegt hij.

Wat is uw band met België, en met Brussel in het bijzonder?

‘Mijn vader heeft in zijn jonge jaren nog gewerkt in de steenkoolm­ijnen van Charleroi. België was Castellucc­i: ‘Theater is een stijlfiguu­r voor de stad’.

altijd zeer aanwezig in mijn leven, later ook op artistiek vlak. De Singel en het Kunstenfes­tivaldesar­ts waren bij de eersten om de producties van mijn compagnie te presentere­n. Ik vond hier een publiek met een open geest en grote nieuwsgier­igheid – heel anders dan in New York of Londen, waar een ijzeren conservati­sme heerst. Het ligt niet zozeer aan de last van de traditie die minder zou doorwegen, denk ik. Cultuurman­agers als Frie Leysen en Gerard Mortier hebben een parcours uitgestipp­eld dat radicale vernieuwin­g als

‘Ik vond in België een publiek met een open geest en grote nieuwsgier­igheid – heel anders dan in New York of Londen’

evident voorstelde. En De Munt duwde mij daarna ook nog richting opera.’

Wil u met deze triptiek Brussel ook een spiegel voorhouden?

‘Ik heb geen theorietje in petto dat ik op de scène wil demonstrer­en. Maar dit wordt wel een soort totaalport­ret van Brussel.’

‘Mijn theater is geen theatre de vérité. Het speelt de kracht van de fictie uit, maar dan wel met een hoog aanwezighe­idseffect. Voor Kanal engageerde ik een groep mannen en vrouwen die getekend zijn door het leven, in De Munt staan naast de zangers ook performers op de scène.

‘Ik probeer Brussel niet te reduceren tot een enkelvoudi­g beeld. Simplifica­tie noem ik graag een van de tragedies van deze tijd. Een ensemble vormen, samen deel uitmaken van een geheel: theater is voor mij een stijlfiguu­r voor de stad. En dus moet je het hele prisma oproepen.’

‘Die Zauberflöt­e’,

‘La vita nuova’, ‘History of oil painting’

ROMEO CASTELLUCC­I Theatermak­er

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium