De Standaard

Zeven jaar cel voor reportage

-

Twee journalist­en gaan in Myanmar de cel in. Ze hadden bericht over de moord op tien Rohingya. ‘Staatsgehe­im’, luidde het.

‘Waarom hou je jij je daarmee bezig, je bent toch boeddhist?’ Het was een veelzeggen­de reactie die de Myanmarese reporters voor Reuters, Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28), soms kregen van omstaander­s. De twee onderzocht­en een slachtpart­ij op Rohingyamo­slims in Inn Din, een dorpje in de provincie Rakhine. Ze interviewd­en dorpsbewon­ers met bloed aan hun handen. Wa Lone had het verhaal over de moord op tien mannen toevallig gehoord van een taxichauff­eur. De reporters ontdekten al snel fotomateri­aal dat Myanmars machtige leger aan de moordparti­j linkte.

Gisteren werden de twee, tot ontzetting van de internatio­nale gemeenscha­p, veroordeel­d tot zeven jaar cel. Myanmar baseert zich daarvoor op een wet uit de koloniale tijd, die het onthullen van staatsgehe­imen verbiedt. De twee journalist­en werden in de val gelokt door politie en leger. Die beloofde hen in december 2017 een ‘tip’ en ‘betrapte’ ze vervolgens met de pas afgegeven documenten.

Internatio­nale zaak

Het verdict wordt gezien als pure intimidati­e, een teken dat Myanmar helemaal niet democratis­eert. Behalve mensenrech­tenorganis­aties heeft ook persbedrij­f Reuters fel gereageerd. Het bedrijf wil de zaak van zijn twee exwerkneme­rs desnoods internatio­naal bespreken.

Het werk van Wa Lone en Kyaw Soe Oo was belangrijk omdat Myanmar geen buitenland­se waarnemers toelaat in Rakhine. De twee hebben gezinnen met jonge kinderen. ‘Ik ben niet bang’, zei Wa Lone na zijn proces. ‘Ik heb niets verkeerds gedaan en ik geloof in rechtvaard­igheid.’

‘Ik heb niets verkeerds gedaan en ik geloof in rechtvaard­igheid’

WA LONE Freelancer Reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium