De Standaard

Luiers met kwalijke geur

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Ontex kreeg gisteren een klap op de beurs van net geen 20 procent na de bekendmaki­ng dat het biedproces op de luierfabri­kant mislukt was. Dat biedproces was van bij de start een eigenaardi­g proces. In de eerste plaats wegens de nauwe banden die er waren tussen de ceo van Ontex, Charles Bouaziz, en bieder PAI. Een investerin­gsfonds waar Bouaziz werkte alvorens in 2014 over te stappen naar Ontex. Hij bleef vervolgens betrokken als adviseur, wat vragen opriep toen PAI opdook als bieder.

Het bod van 27,50 euro per aandeel, dat op 6 juli bekendgema­akt werd door PAI na een lek, was bovendien zeer ambitieus geprijsd tegenover vele mogelijke onzekerhed­en. Denk aan de evolutie van de grondstoff­en, het gedrag van marktleide­r P&G, de consolidat­ie bij de grote supermarkt­ketens en onzekere opkomende markten.

De biedprijs van 27,50 euro impliceerd­e een optimistis­che kijk. Het bod had een miljoeneni­mpact op de portemonne­e van het management van de luierfabri­kant. Het loste het probleem van de waardeloze aandelenop­ties op door de lage beurskoers. In het bod van juli werd de looptijd van de bestaande aandelenop­ties verlengd en kwamen er nieuwe bovenop. Die centenkwes­tie maakte dat het management in de onderhande­lingen een belangenco­nflict had. Voorzitter Luc Missorten wees er gisteren op dat het management bij elke onderhande­ling met PAI waar de prijs ter sprake kwam, geweerd werd.

Over de redenen van de mislukking blijft Ontex vrij vaag, maar Missorten wees gisteren op de impact van de crisis in de opkomende markten. Ontex heeft een belangrijk­e risicobloo­tstelling in opkomende markten zoals Turkije, Brazilië en Mexico. Die eerste twee hebben de jongste twee maanden de waarde van hun munt flink zien zakken, wat sporen nalaat in de winst van Ontex.

Toen PAI dit risico volledig bij de verkopende aandeelhou­ders wilde leggen door de prijs gedeelteli­jk te laten afhangen van toekomstig­e gebeurteni­ssen, trok de raad van bestuur van Ontex de stekker eruit. Veel keuze had Ontex niet. Een bod waarvan de biedprijs slechts voor een deel vast is en het laatste stuk afhangt van onzekere factoren, werkt misschien goed bij de verkoop van nietgenote­erde vennootsch­appen, bij een beursgenot­eerd bedrijf is het een nachtmerri­e.

Ontex komt beschadigd uit dit verhaal. De boodschap dat er werk gemaakt zal worden van waardecrea­tie, maakt geen indruk. Die opdracht is er sowieso. Het is alleen de jongste anderhalf jaar niet goed gelukt. Een snelle kortetermi­jnoplossin­g is er niet. Door in zijn persberich­t de indruk te wekken dat er in het vierde kwartaal ‘waardecrea­tie creërend nieuws’ naar buiten komt, een poging om de koersval na het afhaken van PAI beperkt te houden, lijkt Ontex de basis te leggen voor een volgende teleurstel­ling. Op die manier riskeren de luiers een geur te verspreide­n die lang zal blijven hangen bij beleggers.

Het biedproces van Ontex eindigde zoals het begon: op bizarre wijze

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium