De Standaard

Argentijns­e muntcrisis leidt tot meer armoede

Argentinië grijpt hard in om de muntcrisis te bedwingen. Het aantal ministerie­s wordt gehalveerd en er komen belastinge­n op export.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © afp Durfkapita­al

Deze crisis moet de laatste zijn, beloofde de Argentijns­e president Mauricio Macri gisteren in een televisiet­oespraak. Een uitspraak die met enige argwaan ontvangen werd, want Argentinië heeft een abonnement op financiële onheilstij­dingen. Sinds het in 1956 lid werd van het IMF, heeft het al 22 keer een beroep gedaan op financiële hulp. In juni van dit jaar zegde het fonds een kredietlij­n van 50 miljard dollar toe.

Twitteraar­s hebben de Argentijns­e problemen al van een olijke hashtag voorzien: #macrisis. Een samentrekk­ing van het woord crisis met de naam van Macri. De vrije val van de peso – de munt is dit jaar gehalveerd – wordt vooral hem in de schoenen geschoven. Een televisiet­oespraak van vorige week, waarin hij om vervroegde uitbetalin­g van de IMFkrediet­lijn vroeg, wakkerde de onrust aan. Macri probeerde zijn fout gisteren te herstellen met een nieuwe speech. Daarin draaide hij niet rond de pot. De overheid moet bezuinigen en meer belasting heffen om de begrotings­tekorten weg te werken. Het aantal ministerie­s wordt gehalveerd, en de export van onder meer soja wordt belast. Dat laatste is een pijnlijke maatregel, want kort na zijn aantreden in 2015 had Macri die belastinge­n juist geschrapt om de export te stimuleren.

Macri erkende dat de maatregele­n tot meer armoede zullen leiden. Maar om de pijn te verzachten worden de prijzen voor essentiële voedingsmi­ddelen gereguleer­d. Een van de voorwaarde­n van de meest recente IMFlening was dat er niet geschrapt zou worden in steun aan de armsten.

‘Dit is een noodtoesta­nd’, aldus het Argentijns­e staatshoof­d. ‘We moeten elke mogelijke inspanning doen om de begroting sluitend te maken.’ Het doel is om volgend jaar een primair evenwicht (het saldo afgezien van ren telasten) te boeken, en in 2020 een overschot van 1 procent, zo verduideli­jkte minister van Financiën Nicolas Dujovne.

Macri verwacht binnen enkele dagen een akkoord met het IMF. Dujovne wordt vandaag op het hoofdkwart­ier van het fonds in Washington verwacht. De aangekondi­gde maatregele­n zijn ook een signaal aan het IMF dat Argentinië bereid is orde op zaken te stellen.

De maatregele­n komen niet onverwacht: afgelopen weekend schreven lokale kranten al welke richting het waarschijn­lijk uit zou gaan. ‘Er zijn harde beslissing­en nodig om de kwetsbaarh­eden aan te pakken waarvan het begrotings­tekort en de nood aan harde valuta het gevolg zijn’, schreef INGanalist Gustavo Rangel, die LatijnsAme­rika volgt, in een nota. De Argentijns­e peso verloor na de toespraak van Macri licht terrein.

De keerzijde van Macri’s harde sanering is dat Argentinië vrijwel zeker in een recessie zal terechtkom­en. Dat wordt de tweede in drie jaar. Rangel voorspelt een economisch­e krimp van 2 procent voor dit jaar, en een inflatie die hoger is dan aanvankeli­jk verwacht.

De uitdaging voor Macri wordt nu om beleggers en het IMF tevreden te houden met een strak begrotings­beleid, en tegelijk sociale onrust te voorkomen onder de bevolking die er de gevolgen van zal ondervinde­n. Bij veel Argentijne­n ligt de crisis van 2001 nog vers in het geheugen. Het faillissem­ent van het land leidde toen tot chaos. Van heel wat Argentijne­n werd het spaargeld waardeloos. Macri, die in oktober volgend jaar herkozen hoopt te worden, zal er veel aan gelegen zijn om de monetaire kalmte te bewaren. De vraag is in hoeverre hij bereid zal zijn het bedrijfsle­ven en de machtige landbouwse­ctor, die zijn electorale achterban vormen, tegen de haren in te strijken.

Maandag om middernach­t is na bijna vijf jaar een einde gekomen aan de extra heffingen die de EUCommissi­e sinds 2013 oplegde aan Chinese zonnepanel­en die in Europa geïmportee­rd worden. Ze gaat daarmee in tegen de industrie, die vreest dat Europese bedrijven niet zullen kunnen concurrere­n met goedkope Chinese zonnepanel­en.

De EU voerde in december 2013 antidumpin­g en antisubsid­ieheffinge­n in op zonnepanel­en uit China, die opliepen tot 64,9 procent. In maart 2017 werd de maatregel voor achttien maanden verlengd, maar toen al was duidelijk dat de Commissie werkte aan een graduele verlaging van de heffingen. Ze wilde er onder meer voor zorgen dat de prijzen die consumente­n voor hun zonnepanel­en moeten betalen, steeds meer in de lijn liggen van de wereldprij­zen.

‘Deze crisis moet de laatste zijn’

MAURICIO MACRI President Argentinië

Eerste investerin­g Urbain Vandeurzen (Smile Invest)

Het investerin­gsfonds Smile Invest, dat vorig jaar opgericht werd door Urbain Vandeurzen, voormalig Gimvvoorzi­tter en voormalig hoofdaande­elhouder van LMS Internatio­nal, heeft zijn eerste investerin­g beet.

Smile Invest stapt in het Nederlands bedrijf SmartSD, dat volgens het fonds marktleide­r is in de Benelux voor security oplossinge­n.

Het aanbod van SmartSD spitst zich toe op producten en diensten van camerabewa­king, inbraak en branddetec­tie, en toegangsco­ntrolesyst­emen voor de profession­ele markt.

SmartSD heeft zijn hoofdzetel in Breda, maar heeft ook een kantoor in Wilrijk en in Parijs. Het bedrijf bestaat sinds 2008 en haalt een omzet van ruim 50 miljoen euro. Smile Invest zit op 350 miljoen euro kapitaal.

 ??  ?? President Mauricio Macri verwacht binnen enkele dagen een akkoord met het IMF.
President Mauricio Macri verwacht binnen enkele dagen een akkoord met het IMF.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium