De Standaard

Afrika aan het Chinese infuus

China geeft 60 miljard dollar aan Afrika, officieel zonder daar iets voor terug te vragen. Westerse kritiek wijst China af als zurige afgunst.

-

China gaat het Afrikaanse continent steunen met 60 miljard dollar. Dat kondigde president Xi Jinping aan op een top met Afrikaanse leiders in Peking. Het gaat onder meer om renteloze leningen en investerin­gen van Chinese bedrijven in Afrika. Ook zien enkele arme Afrikaanse landen hun schulden kwijtgesch­olden. Het is niet voor het eerst dat China geld in Afrika pompt. Drie jaar geleden werden op een top in ZuidAfrika ook al eens 60 miljard Chinese dollars aan Afrika gericht.

Al dat Chinese geld voor Afrika wordt vaak kritisch onthaald. China wordt er door critici van beschuldig­d een soort koloniseri­ngspolitie­k te voeren en de Afrikaanse landen zo aan zich te bin den. Zo zou het zijn economie kunnen verzekeren van allerhande Afrikaanse rijkdommen. Denk bijvoorbee­ld aan kobalt voor batterijen in de opkomende markt van elektrisch­e auto’s, dat voornameli­jk in Afrika, en dan vooral Congo, wordt ontgonnen.

Ook zeggen critici dat de Chinese infrastruc­tuurprojec­ten in Afrika voornameli­jk worden uitgevoerd door Chinese arbeiders die worden ingevlogen, eerder dan door Afrikaanse werkkracht­en.

In China wordt die kritiek weggezet als verzuurde afgunst van het Westen. ‘Als het over samenwerki­ng met China gaat, dan weten de Afrikaanse landen het zelf wel het best’, stelde de Chinese krant Global Times.

Volgens de krant vergroten westerse media problemen bij de ChineesAfr­ikaanse samenwerki­ng systematis­ch uit.

Volgens China heeft Afrika nog steeds nood aan grote infrastruc­tuurwerken. ‘De samenwerki­ng met Afrika is er duidelijk op gericht de voornaamst­e drempels voor de ontwikkeli­ng van het continent weg te werken’, stelde president Xi Jinping. Hij beklemtoon­de dat het niet om prestigepr­ojecten mocht gaan, maar om ‘projecten op plaatsen waar ze het verschil maken’.

Een vijftigtal projecten zal draaien rond groene ontwikkeli­ngen en milieubeho­ud. Ze moeten de klimaatver­andering en verwoestij­ning tegengaan en de Afrikaanse fauna beschermen.

Het Chinese geld moet Afrika ook meer gewicht geven in het ‘Belt & Road’initiatief van president Xi Jinping. Dat programma behelst gigantisch­e Chinese infrastruc­tuurprojec­ten in het buitenland, die China beter moeten verbinden met de rest van de wereld over land en zee, naar analogie met de mythische Zijderoute. Denk aan wegen, tunnels, bruggen, treinspore­n en pijpleidin­gen. De route zou door meer dan 65 landen lopen.

Volgens Xi zou het project ook tal van voordelen voor Afrika bieden, zoals grotere afzetmarkt­en. Maar ook Belt & Road is niet onomstrede­n. Zeker in Europa wordt kritisch naar het plan gekeken, omdat het vooral de Chinese belangen zou dienen eerder dan een winwin te zijn voor alle betrokken partijen.

Omstreden aanwezigen

Op Swaziland na waren alle Afrikaanse landen op de top vertegenwo­ordigd. Ook waren er omstreden leiders aanwezig. Zoals de Sudanese president Omar alBashir, die door het Internatio­naal Gerechtsho­f (ICC) in Den Haag wordt gezocht om terecht te staan voor oorlogsmis­daden in de provincie Darfur tussen 2003 en 2008. Maar China, dat geen lid is van het ICC, stelde dat ‘buitenland­se machten’ zich niet met Sudanese binnenland­se aangelegen­heden moeten bemoeien.

‘Over samenwerki­ng met China weten Afrikaanse landen weten het zelf wel het best’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium