De Standaard

Elk jaar propere lucht voor vijftig schoolstra­ten

Het Brussels Gewest wil met het schoolstra­tenfonds jaarlijks vijftig schoolstra­ten creëren, waarbij de auto zo veel mogelijk geweerd wordt. Daarvoor wordt per jaar een miljoen euro besteed.

- AMAURY MICHAUX © amg

Brussels minister van Leefmilieu Céline Frémault (CDH, minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) en staatssecr­etaris voor Verkeersve­iligheid Bianca Debaets (CD&V) deelden gisterenoc­htend aan de schoolpoor­t van de Gemeenteli­jke Basisschoo­l Van Asbroek in Jette folders uit aan ouders om hen te wijzen op het belang van propere lucht aan de schoolpoor­t.

De campagne vraagt alle ouders die hun kinderen met de wagen aan school afzetten in Brussel om de auto niet stationair te laten draaien en de motor uit te zetten.

Kleine maatregel

‘In de wegcode staat dat je de motor niet mag laten draaien in de buurt van een schoolomge­ving. Het lijkt een kleine maatregel, maar als iedere ouder zich daaraan houdt, zal de lucht aan de Brusselse scholen wel degelijk properder worden’, zegt Debaets.

Daarboveno­p lanceert het Brussels Gewest ook het project ExpAir. Dat moet de daadwerkel­ijke blootstell­ing aan luchtvervu­iling door fijnstofde­eltjes van leer lingen en leerkracht­en in kaart brengen.

‘Vanaf januari 2019 zal in vijftig scholen in Brussel de luchtkwali­teit gemeten worden en dat proces zal twee jaar in beslag nemen. In elk van de vijftig scholen wordt twee keer in een periode van vier dagen de luchtvervu­iling gemeten. Een keer tijdens de zachtere maanden van april tot oktober en de andere keer in de overige koudere maanden. Twee tussentijd­se rapporten worden opgesteld in september 2019 en juni 2020. Het eindrappor­t is gepland voor april 2021’, zegt Frémault.

Schoolstra­tenfonds

Bovendien werd een schoolstra­tenfonds opgericht. Met de oprichting zal jaarlijks een miljoen euro besteed kunnen worden aan het inrichten van schoolstra­ten, waar de auto minimaal bij het begin en het einde van de schooldag geweerd wordt. Met dat bedrag kan een vijftigtal schoolstra­ten per jaar worden geïnstalle­erd.

‘Gemeenten moeten wel het initiatief nemen en ze moeten een projectvoo­rstel indienen bij het Brussels Gewest’, zegt Debaets. ‘Schoolstra­ten leiden tot een veilige en gezondere schoolomge­ving. Het is ’s ochtends en in de namiddag erg druk aan de schoolpoor­t met soms verkeerson­veilige situaties tot gevolg. Het is logisch om op zo veel mogelijk plaatsen de auto te weren op momenten dat de scholen vollopen en leegstrome­n.’

Relaxter

Voor Sigrid Vandeput en haar drie zonen Noah, Lester en Jango zijn de maatregele­n een stap in de goede richting. ‘Het is van cruciaal belang dat de schoolomge­ving een

‘Schoolstra­ten leiden tot een veilige en gezondere schoolomge­ving’

BIANCA DEBAETS Staatssecr­etaris voor Verkeersve­iligheid

veilige omgeving is. Wij komen iedere dag met de fiets naar school en we willen dat de lucht properder is. In deze school valt het nog mee met ouders die hun motor voor de schoolpoor­t laten draaien, maar een schoolomge­ving met minder auto’s is toch een stuk relaxter.’

‘Een schoolomge­ving met minder auto’s is toch een stuk relaxter’

SIGRID VANDEPUT

Moeder van drie

 ??  ?? Voor Sigrid Vandeput en haar drie zonen Noah, Lester en Jango zijn de maatregele­n een stap in de goede richting.
Voor Sigrid Vandeput en haar drie zonen Noah, Lester en Jango zijn de maatregele­n een stap in de goede richting.
 ?? © Photo News ?? Bianca Debaets, staatssecr­etaris voor Verkeersve­iligheid.
© Photo News Bianca Debaets, staatssecr­etaris voor Verkeersve­iligheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium