De Standaard

Een bedankbrie­f van de burgemeest­er

-

‘Geert Wilders bracht een bezoek aan de Vogeltjesm­arkt en sprak nadien in de tuin van het Museum van Schone Kunsten enkele tientallen aanhangers van Vlaams Belang toe.’ Dat is geen zin die je pakweg vijf jaar geleden zou gelezen hebben in de krant. ‘Tientallen’ kun je namelijk ook lezen als ‘echt niet zo superveel’ of ‘eerder belachelij­k weinig’. Vijf jaar geleden zou dit gewoon grappig geweest zijn, nu word je er toch wat ongemakkel­ijk van. Want die mensen die er geweest zouden zijn, zijn natuurlijk niet verdwenen. Ze hebben elders onderdak gevonden.

Vandaag volgde het bedankbrie­fje van Bart De Wever: enkele sympathiek­e uitspraken over de Marokkaans­e gemeenscha­p en de cocaïnehan­del, gevolgd door het credo van de NVA: ‘Mogen we de waarheid niet meer zeggen misschien?’ Dat laatste mag natuurlijk wel, ik sta er zelfs op. Maar je moet natuurlijk opletten de waarheid niet te verwarren met je mening, de realiteit niet met je wereldbeel­d, en bovenal moet je denken wat je ermee opschiet als burgemeest­er. Want dat laatste kun je samenvatte­n als ‘echt niet zo superveel’ of iets soortgelij­ks.

Wat je niet mag vergeten, is dat De Wever al zes jaar de tricolore sjerp draagt in Antwerpen, en zijn zelfgehype­te war on drugs daar toch al eventjes de tijd heeft gehad om wat resultaat te boeken. Het is waarschijn­lijk de schuld van iemand anders, maar eigenlijk zegt De Wever nu dat ze nog nergens staan, en maakt hij zich oppositieg­ewijs sterk dat de coke tot in de hoogste regionen van de politiek de boel verziekt. Als dat zo is, is het onder je eigen auspiciën gebeurd, en moet je geen stoere praat verkopen dat je de boel gaat opkuisen. Je bent dat dan namelijk al zes jaar niet aan het doen. Of toch niet goed.

Maar hier wordt een groot pijnpunt blootgeleg­d. De munitie die een beetje uitgeslape­n opposant zou kunnen gebruiken om te schieten op het Antwerpse beleid, wordt gewoon door het beleid zelf gebruikt om in het rond te schieten. Zo raak je natuurlijk altijd wel wat en wordt het wel erg makkelijk. Misschien zouden Wouter Van Besien en co. wel gebaat zijn met een of twee lijntjes coke, kwestie van in gang te schieten.

Wilders zei in zijn toespraak voor vier man en een verloren gelopen paardenkop nog dat alles wat fout loopt de schuld is van de islam. Bart De Wever zegt dat alles de schuld is van iedereen die niet Bart De Wever of een van zijn medestande­rs is. En daar is echt niet zo superveel verschil tussen.

 ?? is schrijver. Hij verzorgt deze week de rubriek ‘De mening’ in dS Avond. ?? BERT MOERMAN
is schrijver. Hij verzorgt deze week de rubriek ‘De mening’ in dS Avond. BERT MOERMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium