De Standaard

In Egypte zijn vrouwen nóg vogelvrije­r dan elders

Seksueel geweld tegen vrouwen mag niet van de soennitisc­he islam. Die fatwa was nodig, zegt

- CAROLIEN ROELANTS. © ap © NRC Handelsbla­d

U heeft vorige week gelezen over de brute verkrachti­ng van de 17jarige Khadija Okkarou die in Marokko zo veel woede losmaakte (DS 29 augustus). Maar er is ook (een beetje) beter nieuws. Het geweten van de soennitisc­he islam, AlAzhar, heeft vorige week in een fatwa (decreet) uitgesprok­en dat seksueel geweld tegen vrouwen haram is. Verboden.

Dat is belangrijk, want het is de eerste keer dat dit instituut in Caïro zich hierover zo duidelijk heeft uitgesprok­en. Het voegde er ook nog eens aan toe dat ‘de kleding en de houding van de vrouw onder geen omstandigh­eid dergelijke daden mogen rechtvaard­igen’ – het gebruikeli­jke tekorterok­jesexcuus. De Egyptische autoriteit­en moeten van AlAzhar ‘de zondaar straffen in overeenste­mming met de wet van 2014’ die seksueel geweld strafbaar stelt. Want die wet is er wel, evenals een Nationale Strategie om Geweld tegen Vrouwen te Bestrijden (2015). Maar beide hebben tot dusver geen of nauwelijks effect.

Terwijl dat juist hard nodig is, met name in Egypte. Volgens een studie van de Verenigde Naties (UN Women) en de internatio­nale genderorga­nisatie Promundo in 2013 is bijna iedere (99,3 procent) Egyptische vrouw wel eens seksueel lastiggeva­llen – dat wil zeggen van ‘vuile blikken op het lichaam’ tot en met regelrecht­e verkrachti­ng. Even in perspectie­f: in Europa heeft 33 procent van de vrouwen boven 15 jaar een vorm van (seksueel) geweld meegemaakt.

Eigen schuld

Waarom zijn vrouwen in Egypte nog vo gelvrijer dan vrouwen elders? Het begint, en eindigt denk ik, met de conservati­eve cultuur waarin de man, zijn macht en zijn ideefixe over kuisheid van de vrouw centraal staan. De vrouw moet kuis zijn en haar kuisheid behoeden. Als dat niet lukt, heeft zij en zij alleen de schuld. Dat is er van jongs af aan bij hem én bij haar ingestampt.

Dat heeft duidelijk effect. Volgens cijfers van Promundo gelooft 84 procent van de vrouwen zelf dat vrouwen die zich provoceren­d kleden het verdienen om te worden lastiggeva­llen. 70 procent van de vrouwen gelooft dat ‘vrouwen geweld moeten tolereren om het gezin bij elkaar te houden’. 90 procent van de mannen is het daarmee eens. En er zijn heel wat meer van dergelijke verbijster­ende cijfers.

Nu eindelijk ook met de zegen van AlAzhar spannen diverse ngo’s zich in om in deze situatie veranderin­g te brengen. De mensen van harassmap.org bijvoorbee­ld proberen iedereen ertoe te bewegen bij de politie of harassmap te melden als hij/zij ziet dat iemand wordt lastiggeva­llen. Als dat maar genoeg gebeurt, is het optimistis­che uitgangspu­nt, verdwijnt het probleem uiteindeli­jk vanzelf. Wat deze strijd extra moeilijk maakt, is dat elke ngo per definitie wordt gewantrouw­d door de autoritair­e staat. Die ziet elk onafhankel­ijk initiatief als een bedreiging.

Bedriegers en egoïstisch­e lafaard

Zie het lot van Amal Fathy (33), een mensenrech­tenactivis­te die op 9 mei in een video op Facebook vertelde hoe ze door een taxichauff­eur was aangerand en was vuilgebekt door een politieman. In haar video bekritisee­rde ze de regering, omdat die vrouwen niet beschermt. Toen werd ze gearrestee­rd, want ze had ‘opzettelij­k vals nieuws verspreid dat de staatsveil­igheid en de belangen van het volk schaadt’. Ze wordt ook beschuldig­d van lidmaatsch­ap van een terroristi­sche organisati­e. Ze zit nog steeds in een cel te wachten op haar berechting.

In een heel boos artikel (lees!!) in The Economist roemde de vorige week afgetreden mensenrech­tenchef Zeid Raad alHussein Amal Fathy samen met andere activisten die de moed hebben alles te geven in dienst van de rechten van de mens. Dit, aldus Zeid, in tegenstell­ing tot veel politici van vandaag: ‘bullies, bedriegers en egoïstisch­e lafaards’.

In Egypte gelooft 84 procent van de vrouwen dat vrouwen die zich provoceren­d kleden het verdienen om te worden lastiggeva­llen

 ??  ?? Een jongen betast een vrouw op straat in Caïro (foto uit 2012).
Een jongen betast een vrouw op straat in Caïro (foto uit 2012).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium