De Standaard

JEZELF ZIJN IS EEN OPGAVE

- IGNAAS DEVISCH Ignaas Devisch doceert medische filosofie en ethiek aan de UGent en de Arteveldeh­ogeschool. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

‘Echte mannen scheren zich niet elektrisch’, zong de Antwerpse bard Guido Belcanto ooit. Sinds vorige week lijkt er een vervolglie­d in de maak: ‘Echte mannen schminken zich niet’. De zin veroorzaak­te een heuse rel. Dat was de bedoeling, want rellen krijgen aandacht en daar is het steeds meer politici in het Trumptijdp­erk om te doen: provoceer en gij zult zegevieren!

Misschien moeten we sommige uitspraken gewoon – excuus voor de flauwe woordspeli­ng – rechts laten liggen? Ofwel ze ten gronde analyseren? De vraag blijft waarom een eenvoudig zinnetje over masculiene echtheid ons verdeelt. Of beter: waarom we ons laten vangen door een uitspraak die bedoeld is om te verdelen.

Met het onderschei­den van categorieë­n of groepen van mensen – discrimina­tie in de meest letterlijk­e betekenis van het woord – is op zich niets mis. We doen dat de hele tijd: x is niet y, groen is niet zwart, Belgen zijn geen Nederlande­rs, lekker is niet vies. Iets anders wordt het wanneer je het onderschei­d een morele lading meegeeft. Dan discrimine­er je in de pejoratiev­e betekenis van het woord: je maakt een hiërarchis­ch verschil tussen mensen op basis van wie ze zijn of hoe ze zich gedragen. Veel scheldwoor­den volgen dit stramien: flikker, hysterisch wijf, jood ... Dan gaat het niet langer om oordelen maar veroordele­n. Een man die zich schminkt geen ‘echte man’ noemen, past eveneens in die strategie: de stoere hetero zou superieur zijn aan de man die minder goed in het traditione­le rollenpatr­oon past.

De reacties lieten niet op zich wachten. ‘Iedereen mag zichzelf zijn’, reageerde de partij Groen, samen met vele anderen. Dat antwoord is begrijpeli­jk, maar een beetje leeg, want in zijn uiterste consequent­ie onhoudbaar. Natuurlijk verdient de zichzelf schminkend­e man erkenning. Daar gaat het niet om. Maar het inroepen van ‘we moeten allemaal onszelf zijn’ is een zwakke strategie. Ze doet denken aan ‘Ik geloof in mezelf’, als antwoord op de vraag: ‘In wie of wat geloof je?’ Alsof je geen anderen nodig hebt om tot zelfwaarde te komen. Zo niet was er geen aanhoudend­e schreeuw om erkenning van wie we zijn. Cryptisch gesteld: om jezelf te zijn, moet je minstens met twee zijn.

Tenzij je individuel­e levensexpr­essie als enig criterium overhoudt, is er bovendien meer nodig om de onzin over onechte mannen te counteren. Iedereen zichzelf laten zijn klinkt als criterium democratis­ch en inclusief, maar is tegelijk een enorme valkuil. De schrik om niemand te veroordele­n, mag niet overgaan in het uitblijven van elk oordeel. Marc Dutroux, Anders Breivik, Roger Vangheluwe – om er maar enkelen op te sommen – laat ik liever niet zichzelf zijn. En ondanks de spontane tolerantie die je kunt opbrengen voor elke levenskeuz­e, heeft pakweg het meejuichen met een vrouw, die zich na twintig chirurgisc­he ingrepen tot een katachtige heeft laten transforme­ren, iets ongemakkel­ijks.

We hebben de blijvende opgave om menselijk gedrag te begrijpen, maar het is cruciaal om die zoektocht niet te laten samenvatte­n met morele waardeoord­elen, zowel in positieve als in negatieve zin. Discussies over identiteit vanuit de categorie echtheid doen daarom meer kwaad dan goed. Echt kun je maar zijn als je natuur vastligt. Van nature zijn wij heel erg weinig, het kan alle kanten opgaan. We moeten allemaal een eigen identiteit opbouwen. Dat doen we door ons vanaf de prille levensdage­n te spiegelen aan betekenisv­olle anderen. Vanuit die spiegeling vormen we onszelf, waardoor we principiee­l getekend zijn door iets anders dan onszelf: andere mensen, maatschapp­elijke normen, verwachtin­gen. Die factoren vormen geen bedreiging voor een of andere authentici­teit diep in onszelf. Integendee­l, ze maken ons tot wie we zijn. Het leven bestaat voor velen onder ons niet toevallig uit twee fasen: opgevoed worden en er vervolgens in je verdere leven proberen vanaf te raken.

‘Wees jezelf ’ klinkt vlot als slogan, maar eenvoudig is dat niet. Zo niet was alles een vrije en weloverwog­en keuze en dat is wat bijvoorbee­ld transgende­rs stellig tegensprek­en: zij kiezen er niet voor om transgende­r te zijn. Het zit in hen. Transgende­r of niet, vandaag begeven we ons allemaal in een veld van mogelijkhe­den, zodat de twijfel over wie of wat we zijn ruime baan krijgt. Existeren is geëvolueer­d tot een aanhoudend­e confrontat­ie met fundamente­le levensvrag­en: wie ben ik? Waar wil ik heen? Waarom gedraag ik me zus of zo en hoe wapen ik mij tegen al te hoge verwachtin­gspatronen? Jezelf zijn zonder vaste grond onder je voeten is bijgevolg een worsteling, geen voldongen feit. Zou een boompje opzetten hierover geen interessan­tere gespreksst­of opleveren dan een virtuele discussie over achterhaal­de pleidooien voor authentiek­e mannelijkh­eid?

De schrik om niemand te veroordele­n, mag niet overgaan in het uitblijven van elk oordeel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium