De Standaard

Brussel fietsstad?!

-

De Brusselse regering gaat elk jaar 1 miljoen uittrekken om zeker vijftig schoolstra­ten aan te leggen – het verkeer wordt dan ’s ochtends en ’s avonds een uurtje omgeleid. Volgens de trotse staatssecr­etaris Bianca Debaets (CD&V) moet de schoolomge­ving zo veiliger en gezonder worden.

Really? Vervuiling tegengaan door auto’s een blokje te laten omrijden? De kinderen moeten dus langs nog drukkere straten om bij hun school te komen?

Het zijn maatregele­n die perfect passen in het rijtje verbeterin­gen van de voorbije jaren. Fietsostra­des! Zijn er nooit gekomen. Fietspaden! Nog niet gezien, tenzij het gaat om de witgeschil­derde fietsen óp de autorijvak­ken. Een paar fietspaden mét stippellij­nen dan maar. Ja, maar je moet om de 500 meter een schuine stoeprand op om achter een tramhalte langs te fietsen – zeker bij regen een aanrader. Deelfietse­n! Alleen geschikt om te dalen, want te zwaar om bergop te fietsen. Een afgesloten fietspad langs de binnenring! Nog altijd niet klaar, en op veel plaatsen nog onveiliger dan voorheen. Zone 30 voor het hele Gewest! Of nee, toch maar niet.

Er bestaat ongetwijfe­ld een statistiek die bewijst dat er minder ongevallen gebeuren en dat het aantal fietsers stijgt, maar in de ruim tien jaar dat ik in Brussel op twee wielen rondrijd, is het níét makkelijke­r geworden, laat staan veiliger. Of de ideeën komen van een zelfverkla­arde mobiliteit­sridder als Pascal Smet of een autoknuffe­laar als Els Ampe maakt niet uit: een fietsbelei­dsplan op maat van Brussel zal er nooit komen in de huidige politieke constellat­ie.

Wat de politici eind deze maand wél op hun conto kunnen schrijven, is een fietsmuseu­m. Tagline: ‘Brussel, al 150 jaar een fietsstad.’

René Magritte zou trots zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium