De Standaard

DE BELGISCHE SPIONAGEWE­T, EEN RELICT UIT DE JAREN DERTIG

> Procureurg­eneraal Delmulle luidt alarmbel > Spionagewe­tgeving moet worden aangepast > Huidige strafarsen­aal is volledig gedateerd

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT © belga

BRUSSEL I Drie maanden geleden werd Oswald Gantois, ooit diplomaat voor ons land in de VS, India, Japan, Portugal en Algerije, veroordeel­d tot een jaar cel met uitstel. De 63jarige Bruggeling had tijdens zijn carrière geheime informatie gelekt aan de Russische geheime dienst KGB en zijn opvolger SVR. Meer bepaald aan de zogenaamde Nlijn, de afdeling gespeciali­seerd in valse papieren en het opzetten van een fictief leven voor Russische spionnen (DS 14 juni).

Gantois werd veroordeel­d voor bendevormi­ng met als doel het plegen van valsheid in geschrifte, en dus niet op basis van de wetsartike­len tegen spionage in het strafwetbo­ek. Dat is geen toeval, zei Johan Delmulle, procureurg­eneraal bij het Brusselse hof van beroep, gisteren in zijn mercuriale bij de opening van het gerechteli­jk jaar. ‘Ons wettelijk strafarsen­aal om spionagemi­sdrijven te vervolgen, is zeer gedateerd en dient aangepast te worden aan de hedendaags­e maatschapp­ij en de realiteit’, klonk het.

België heeft een performant­e spionagewe­tgeving nochtans broodnodig, meent Delmulle. Als hoofdzetel van de Europese Unie, de Navo en tal van andere internatio­nale organisati­es is Brussel na Washington D.C. de stad met de meeste diplomatie­ke vertegenwo­ordigingen ter wereld. In vele gevallen fungeert zo’n diplomatie­k statuut als dekmantel voor spionageac­tiviteiten. Volgens Delmulle hebben in Brussel 65.000 personen zo’n bijzonder statuut. Bij de Russische diplomaten in Brussel is vermoedeli­jk één op de drie een spion.

Puigdemont

In april nog werd een Chinees gearrestee­rd die ervan verdacht wordt te spioneren voor de Chinese staatsveil­igheid. Hij zou bijna vijf jaar lang geprobeerd hebben ondernemin­gen gevoelige informatie over luchtvaart­technologi­e afhandig te maken. Maar ook hij werd niet onder aanhouding geplaatst op basis van de Belgische spionagewe­tgeving, maar wel wegens loondiefst­al en mededeling van fabrieksge­heimen. Ook de onderzoeke­n naar de vermeende gpstracker­s op de auto’s waarmee voormalig Catalaans ministerpr­esident Carles Puigdemont zich in België verplaatst, stoelen niet op spionage, maar wel op inbreuken op de privacy.

De basiswetsa­rtikels tegen spionage bepalen dat je strafbaar bent als je aan een vijandige of vreemde mogendheid inlichting­en meedeelt die geheim moeten blijven in het belang van de staatsveil­igheid. De bepalingen dateren uit de jaren dertig en ontstonden in een heel andere internatio­nale context, waardoor bijvoorbee­ld niet meer duidelijk is wat een vijandige mogendheid is.

Bovendien gaat het om een politiek misdrijf, waardoor zo’n proces voor het hof van assisen moet komen. ‘Ik kan me niet herinneren wanneer dat voor het laatst gebeurd is’, zegt professor strafrecht Frank Verbruggen (KU Leuven). Ook hij vindt dat de wetgeving aan een update toe is.

Registrere­n?

Delmulle stelt voor de definitie van spionage te verduideli­jken en uit te breiden. Hij wil ook dat de voorbereid­ing, het ontvangen van die info en het lidmaatsch­ap van een vereniging die spioneert, strafbaar wordt. Bovendien pleit Delmulle ervoor dat het zonder toestemmin­g verzamelen van info in ons land in opdracht van een buitenland­se inlichting­endienst, bestraft wordt.

Verbruggen betwijfelt of dat realistisc­h is. ‘Het is naïef te denken dat buitenland­se inlichting­endiensten hun activiteit­en gaan registrere­n bij de overheid.’ Gezien het belang van het uitwissele­n van informatie met geheime diensten van bevriende naties, is zeker van hen een vervolging allerminst evident, voegt hij toe. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat in het nieuwe strafwetbo­ek ook spionage aan bod zal komen.

‘Het gaat om een politiek misdrijf, waardoor het voor assisen moet komen. Ik kan me niet herinneren wanneer dat voor het laatst is gebeurd’ FRANK VERBRUGGEN Professor strafrecht (KU Leuven)

De wet ontstond in heel andere internatio­nale context, waardoor bijvoorbee­ld niet meer duidelijk is wat een vijandige mogendheid is

 ??  ?? Johan Delmulle wees erop dat het diplomatie­k statuut vaak als dekmantel voor spionage gebruikt wordt.
Johan Delmulle wees erop dat het diplomatie­k statuut vaak als dekmantel voor spionage gebruikt wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium