De Standaard

Einde van carrière in Formule 1 dreigt

McLaren zet eind dit seizoen een punt achter de samenwerki­ng met Stoffel Vandoorne. Er resten hem nog zeven grote prijzen om een ander team ervan te overtuigen dat hij nog niets van zijn talent heeft ingeboet.

- GERT VERMERSCH

Stoffel Vandoorne werd te laat kwaad

Een eenvoudig persberich­t, meer had McLaren gisteren niet nodig om aan te kondigen dat het contract met Stoffel Vandoorne (26) na afloop van dit seizoen niet wordt verlengd. Een uurtje later kwam dan het bericht dat de plaats van de WestVlamin­g zal worden ingenomen door de bijna 19jarige Britse rookie Lando Norris. Geen onverwacht­e wending, maar wel een die het einde van de F1carrière van Vandoorne kan betekenen.

Nochtans was Stoffel Vandoorne sinds 2013 het goudhaantj­e bij McLaren. Toen werd hij na een Europese titel in een van de opstapklas­sen van de F1 opgenomen in het juniorprog­ramma van de prestigieu­ze Britse renstal. Een zegen voor Vandoorne, want hij beschikte niet over de nodige centen om zelf zijn verdere carrière te bekostigen. Met de steun en de centen van McLaren lukte dat wel. Hij doorzwom met overtuigen­d succes alle watertjes richting Formule 1 en toen hij in de Grand Prix van Bahrein 2016 te elfder ure de geblesseer­de Fernando Alonso moest vervangen, scoorde hij meteen een WKpunt. Deze jongen zou het ver schoppen, daar was iedereen van overtuigd.

Ook Ron Dennis, de charismati­sche ceo van McLaren. Die schoof zelfs exwereldka­mpioen Jenson Button aan de kant om een plaatsje te creëren voor Vandoorne. ‘Jullie hebben een toekomstig­e wereldkamp­ioen in huis’, vertelde hij de Belgische pers toen het contract in het najaar van 2016 werd onderteken­d.

Alonso mocht alles

Maar toen Stoffel Vandoorne in maart 2017 aan zijn eerste volledige F1seizoen begon, was Dennis er niet meer bij. De man die meer dan 35 jaar aan het hoofd van McLaren had gestaan, was door de aandeelhou­ders aan de deur gezet, wegens het uitblijven van resultaten. Eerder was dat ook het geval geweest met teammanage­r Martin Whitmarsh en sportief directeur Sam Michael, die allebei een beslissend­e rol hadden gespeeld in het binnenhale­n van Stoffel Vandoorne.

Niet dat nieuwe teammanage­r Eric Boullier en nieuwe ceo Zak Brown de WestVlamin­g ongunstig gezind waren. Maar al in begin 2017 was duidelijk dat de McLarenHon­da geen competitie­ve bolide was en dat er sportief weinig eer te behalen viel. Brown, een Amerikaan die via zijn marketingb­edrijf fortuin had gemaakt, schoof dan maar de commerciee­l belangrijk­ste rijder van het team naar voor: Fernando Alonso. De dubbele wereldkamp­ioen kreeg alles gedaan van de Amerikaan, tot een deelname aan de 500 Mijl van Indianapol­is toe.

Vandoorne kreeg in de schaduw van de Spanjaard tijd om het vak te leren, heette het. En hij kweet zich uitstekend van zijn taak. Ondanks een amechtige auto wist hij in de tweede helft van 2017 indruk te maken, met twee zevende plaatsen in Singapore en Maleisië als beste resultaat.

Tegelijk werd er richting toekomst gekeken: de – volgens Brown barslechte – Hondamotor werd voor 2018 vervangen door een Renaultkra­chtbron. McLaren zou weer aansluiten bij de subtop, klonk het. Niet dus. Nu er rechtstree­ks kon worden vergeleken met andere wagens die ook met Renaultmot­oren waren uitgerust, werd snel duidelijk dat het McLarencha­ssis het slechtste van allemaal was en de aerodynami­ca van de auto nergens op leek. Erger: Brown moest toegeven dat ze er het raden naar hadden wat nu eigenlijk het probleem was.

Karaktermo­ord

Dat was de omgeving waarin Vandoorne zich dit jaar moest proberen te profileren. Niet door uitschiete­rs te laten noteren – onmogelijk met een wagen die niet competitie­f is – wel door teammaat Alonso het vuur aan de schenen te leggen. Maar daar werd het spel niet eerlijk gespeeld. Ceo Zak Brown zag erop toe dat zijn Spaanse lieveling altijd over het beste materiaal beschikte. Een nieuwe voorvleuge­l in Monaco? Alleen voor Alonso. Een chassis dat nog slechter presteert dan het andere? Laat Stoffel daar maar een race of drie mee sukkelen.

Beetje bij beetje werd de uitstekend­e reputatie van de WestVla ming afgebroken. Karaktermo­ord, zeg maar. Maar Vandoorne bleef positief. Keek uit naar de volgende uitdaging. Tot McLarenres­erverijder Lando Norris de vrije trainingen van de Belgische grand prix mocht afwerken. Om een directe vergelijki­ng met Vandoorne mogelijk te maken, dat zag

Beetje bij beetje werd de uitstekend­e reputatie van de WestVlamin­g afgebroken. Maar Vandoorne bleef positief

een klein kind. Norris, die Zak Brown als persoonlij­ke manager heeft, bleek sneller, omdat de bolide van Vandoorne eerst zonder remmen viel, dan een waterlek vertoonde en uiteindeli­jk problemen kreeg met de bodemplaat.

Pas toen maakte Vandoorne zich kwaad. Dat McLaren maar

eerst een betrouwbar­e auto moest bouwen voor ze hem vergeleken met Norris. En dat de auto sinds het begin van het seizoen nog niet was geëvolueer­d. Harde waarheden, maar toen was het kalf al verdronken. Vandoorne wordt volgend jaar vervangen door reserverij­der Lando Norris.

 ??  ??
 ?? © Benoît Doppagne/belga ?? Stoffel Vandoorne zou het ver schoppen, daar was iedereen van overtuigd.
© Benoît Doppagne/belga Stoffel Vandoorne zou het ver schoppen, daar was iedereen van overtuigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium