De Standaard

De stille doder die wordt doodgezweg­en

Regisseur Daniel Lambo groeide op het asbestafva­l van EtexEterni­t op. Hij maakte er een onthullend­e documentai­re over.

- JOZEFIEN VAN BEEK

Ademloos opent met een machtig berglandsc­hap.

Een Indiase vrouw pleit voor een leven zonder hebzucht. Cut naar de VNtop, waar Rusland stelt dat er geen wetenschap­pelijke bewijzen zijn dat asbest schade lijk is, en Zimbabwe bij een verbod erop negatieve gevolgen voor de handel voorspelt. Het voorstel voor een bindend verdrag wordt uitgesteld.

Met dat pijnlijke contrast toont Daniel Lambo (u kent hem als coregisseu­r van Duts) dat hij het lokale moeiteloos kan overstijge­n tot op wereld schaal, en dat hij het heden elegant kan verweven met het verleden. Want asbest is helaas een wereldwijd én brandend actueel probleem.

Ademloos is de meest persoonlij­ke documentai­re die Lambo ooit maakte. Hij groeide op in het Kapelleopd­enBos van de jaren 70, naast de EtexEterni­tfabriek waar zijn vader en zowat het hele dorp werkten, en waar hij zelf vakantiewe­rk deed. En hoewel iederéén er mensen verloor aan asbest, heerst er in de streek een omerta. Asbest, de stille doder, wordt doodgezweg­en door de vele gezinnen die financieel overleefde­n dankzij de fabriek.

In archiefbee­lden zegt Etienne Van der Rest, in de jaren 70 directeur van Eternit: ‘Asbest en cement vormen wat ik een perfect huwe lijk zou willen noemen’. Hoewel al in 1964 werd bewezen dat het dodelijk is – als oorzaak van asbestose, longkanker én mesothelio­om – zat het zogenaamde mirakelpro­duct nog steeds overal. Land bouwers verstevigd­en hun landwegen met het afval dat ze gratis kregen van de fabriek, velden waren omheind met asbestbuiz­en, zelfs scholen zaten er vol mee.

In 1998 werd de stof verboden in België, maar het is geen probleem uit het verleden. Volgens een schatting van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (Ovam) is er in Vlaanderen nog altijd 3,7 miljoen ton asbesthoud­end materiaal aanwezig. En de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie voorspelt tegen 2030 meer dan 300.000 overlijden­s in de EU ten gevolge van mesothelio­om.

Intussen herhaalt de geschieden­is zich gewoon elders. Want sinds asbest in 2002 in heel Europa geband werd, verviervou­digde de consumptie ervan in India. En zo komt Lambo terecht in Kymore, een dorp in CentraalIn­dia waar de multinatio­nal Eternit een nieuwe dochterfab­riek oprichtte, jaren nadat de fatale gevolgen van asbest bekend waren. Lambo focust op de trieste link tussen Kymore en Kapelleopd­enBos, en brengt slachtoffe­rs en actievoerd­ers uit beide plekken samen. Hun doel: een wereldwijd verbod op asbest.

De vorm van deze film is niet bijzonder vernieuwen­d, origineel of mooi, maar het onderwerp is zo belangrijk dat dat niets uitmaakt. Volgende maand komt de VN opnieuw samen in Genève om de voorstelle­n voor een bindend verdrag te bespreken. We kunnen alleen maar hopen dat deze documentai­re de neuzen in de juiste richting doet draaien.

 ?? © rr ?? In India wordt asbest nog aan de lopende band geproducee­rd.
© rr In India wordt asbest nog aan de lopende band geproducee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium