De Standaard

De verborgen agenda van Schild & Vrienden

De rechtse jongerenbe­weging Schild & Vrienden verkoopt zich als salonfähig, maar achter de schermen grossiert ze in racisme, antisemiti­sme en seksisme.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

BRUSSEL I Een Vlaamsnati­onalistisc­he jongerenbe­weging die opkomt voor de Vlaamse identiteit, de traditione­le familiewaa­rden en het conservati­eve gedachtego­ed. Zo profileert Schild & Vrienden zich voor de buitenwere­ld. Met succes: bezieler Dries Van Langenhove is lid van de raad van de bestuur van de Universite­it Gent, speechte al voor de Vlaamse Volksbeweg­ing en maakte al meerdere malen zijn opwachting in de media, onder meer in Terzake. Vier jongeren uit zijn entourage slaagden erin verkozen te raken in de Vlaamse Jeugdraad, goed voor de helft van het aantal nieuwe verkozenen. De beweging nam ook al spontaan de beveiligin­g van een lezing van Theo Francken (NVA) op zich.

De salonfähig­e toon die Schild & Vrienden in het publieke debat aanslaat, contrastee­rt fel met de toon die achter de schermen wordt gehanteerd. Dat toonde Pano, het reportagem­agazine van de VRT, gisteren aan. Racistisch­e, antisemiti­sche en seksistisc­he ‘grappen’ zetten de toon in de online discussieg­roepen, die doorgaans goed afgescherm­d zijn voor de buitenwere­ld. Sympathisa­nten posten weerzinwek­kende filmpjes van onder meer lijdende, ondervoede zwarte kindjes met als begeleiden­d opschrift ‘I don’t care. I love it’, organisere­n een valse geldinzame­lactie voor een zweep ‘om een luie tyfusneger’ op school te krijgen en plaatsen een foto van een ‘Joodse Rolex’, waarbij de wijzerplaa­t is vervangen door een gasmeter.

Oefenen op de schietbaan

Daar blijft het niet bij. Ook verheerlij­kingen van het nazisme, islamofobe cartoons en een spottend bericht over de doodgescho­ten kleuter Mawda passeerden de revue. Die stijl van misselijkm­akende ‘humor’ is schatplich­tig aan de Amerikaans altrightbe­weging die zich online vaak bedient van grove cartoons – zogeheten ‘memes’.

De afgescherm­de discussieg­roepen zijn niet alleen een tijdverdri­jf, maar dienen ook als platform om het maatschapp­elijke middenveld en de politiek te infiltrere­n. Dat de Vlaamse Jeugdraad vier nieuwe leden met een Schild & Vriendenac­htergrond telt, is geen toeval, maar het gevolg van een goed uitgedacht­e actie. Via die verkozenen probeert de Vlaamsnati­onalistisc­he jongerenbe­weging de werking van de Jeugdraad te ontregelen door bijvoorbee­ld een enquête te beïnvloede­n. Een van de verkozenen schrikt er niet voor terug om haatberich­ten online te posten.

De weerbaarhe­id van de jeugd is een belangrijk actie en discussiep­unt voor Schild & Vrienden. Daar werken ze niet alleen aan met doorgedrev­en krachttrai­ningen, ze doen ook oefeningen op de schietbaan. Dat was vorige maand nog het geval tijdens een reis naar Roemenië, waar ze ook kortstondi­g konden spreken met de Hongaarse premier Viktor Orban.

Dat sentiment van weerbaarhe­id keert ook online terug. Aanhangers van Schild & Vrienden – er is niet zoiets als een officieel lidmaatsch­ap – schrikken er niet voor terug om te poseren met vuurwapens. Een enkeling begeleidt dat met het commentaar ‘totally ready’. Een ander laat weten een rassenoorl­og wel te zien zitten, gevolgd door twee smileys. Ook Van Langenhove spaart de forse retoriek niet. ‘De dag van het geweld komt nog wel, hoor’, luidde het in de uitzending. ‘Ik weet welke kant erop voorbereid zal zijn en welke niet.’

‘Jullie zijn bedot’

Op sommige van de acties van Schild & Vrienden dagen er maar enkelingen op. Maar op hun Facebookpa­gina, de gematigde variant, telt de beweging meer dan 14.000 volgers. De afgescherm­de groep, met de controvers­iële inhoud, bereikt momenteel 847 mensen. Veel discussies vinden overigens ook plaats op de website Discord, goed voor een harde kern van 190 jongeren.

Meerdere leden van Schild & Vrienden zijn of waren actief bij de jongerenaf­delingen van de NVA en Vlaams Belang. Er zijn bovendien goede banden met identitair­e bewegingen in het buitenland, tot media van de Amerikaans­e altright toe.

Als reactie in de Panouitzen­ding laat Van Langenhove weten weinig racistisch­e uitspraken te zien passeren op de online discussief­ora. Geconfront­eerd met bewijsmate­riaal ontkent hij dat bepaalde gore berichten van Schild & Vrienden afkomstig zijn. Hij trekt het journalist­ieke werk van de VRT in twijfel. ‘Volgens mij zijn jullie bedot.’ Ook geeft hij nog mee dat hij vermoedt dat iemand anders zich als Dries Van Langenhove voordeed. In een reactie daarop is de VRT formeel: ‘We twijfelen niet aan de authentici­teit van de posts en commentare­n die in de reportage te zien zijn.’

De UGent wilde gisteren nog niet reageren. Joods Actueel had al een bericht van Schild & Vrienden gekregen om te benadrukke­n dat de bewuste memes die antisemiti­sme propageren ‘binnen de organisati­e niet getolereer­d worden.’

‘De dag van het geweld komt nog wel, hoor. Ik weet welke kant erop voorbereid zal zijn en welke niet’

DRIES VAN LANGENHOVE

Bezieler Schild & Vrienden

 ?? © rr ?? Met doorgedrev­en krachttrai­ningen werken de sympathisa­nten van Schild & Vrienden aan hun weerbaarhe­id.
© rr Met doorgedrev­en krachttrai­ningen werken de sympathisa­nten van Schild & Vrienden aan hun weerbaarhe­id.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium