De Standaard

Het waren Russische militaire spionnen

De spanning tussen Londen en Moskou stijgt, nu twee Russen officieel verdacht worden van de gifaanval op exspion Skripal,

-

BRUSSEL I Een nagemaakt parfumfles­je van het merk Nina Ricci Premier Jour, met een speciaal gemaakte verstuiver. Daarin zat het zenuwgas novitsjok dat op 4 maart gebruikt werd om in het Britse Salisbury de Russische exspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia te vergiftige­n.

Het weggeworpe­n flesje, verpakt in een doosje, belandde in een container met liefdadigh­eidsspulle­n. Het kwam op 27 juni door een ongelukkig toeval in handen van Charlie Rowley en de 44jarige Dawn Sturgess, een moeder van drie. Rowley zette de verstuiver op het parfumfles­je, zijn vriendin wreef wat ‘parfum’ over haar polsen en overleed op 8 juli. Rowley werd ziek, maar overleefde net als de Skripals.

Na ‘een van de meest complexe en intensieve onderzoeke­n ooit’, waaraan 250 speurders deelnamen, slaagde de Britse politie erin de aanval op de Skripals in alle details te reconstrue­ren (zie hiernaast). Ze identifice­erde ook twee Russen als daders: Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov.

‘Ziekmakend­e daad’

‘De regering is tot de conclusie gekomen dat de twee individuen officieren zijn van de Russische militaire inlichting­endienst, beter bekend als de GRU’, verklaarde de Britse premier Theresa May in het parlement. ‘De GRU is een gediscipli­neerde organisati­e met een goed uitgewerkt­e commandoli­jn. Dit was dus niet het werk van mensen die op eigen houtje handelden. Er kwam bijna zeker goedkeurin­g van buiten de GRU op een hoger niveau van de Russische overheid.’

May sprak van een ‘ziekmakend­e en verachteli­jke daad’. Petrov en Bosjirov worden verdacht van poging tot moord, samenzweri­ng om Skripal te vermoorden en het schenden van de wetgeving inzake chemische wapens. Omdat Rusland geen onderdanen uitlevert, dringt GrootBritt­annië niet aan op de uitleverin­g van de twee. Er is wel een Europees arrestatie­bevel uitgevaard­igd tegen het duo, dat wellicht onder valse namen reisde. Ze riskeren gearrestee­rd te worden als ze ooit nog naar een Europese lidstaat reizen waar het bevel van kracht is.

‘We moeten nu onze inspanning­en opvoeren, vooral tegen de GRU’, zei May, die daarmee doelde op Britse tegenmaatr­egelen. Ze besprak de conclusies van het onderzoek ook met de Amerikaans­e president Donald Trump. Na de moordpogin­g op de Skripals wezen GrootBritt­annië en zijn bondgenote­n al tientallen Russische diplomaten uit. De Britse regering dringt ook aan op een spoedzitti­ng van de VNVeilighe­idsraad vandaag om de bewijslast te kunnen delen met de andere leden.

‘Die namen zeggen ons niets’

In Rusland werden politieke praatprogr­amma’s op tv onderbroke­n toen Londen het nieuws bekendmaak­te. Volgens de BBC werd er gereageerd met een combinatie van sarcasme en ongeloof. ‘We verwachten natuurlijk nieuwe sancties – met plezier’, zei een bekende talkshowpr­esentator.

‘De namen die door de media gepublicee­rd worden, zeggen ons niets’, verklaarde een woordvoers­ter van het ministerie van Buitenland­se Zaken in Moskou. ‘We roepen GrootBritt­annië opnieuw op zich te onthouden van publieke beschuldig­ingen.’ (bar)

‘Er kwam bijna zeker goedkeurin­g van buiten de militaire inlichting­endienst, op een hoger niveau van de Russische overheid’

THERESA MAY

Britse premier

 ?? © afp ?? Omdat Rusland geen onderdanen uitlevert, dringt GrootBritt­annië niet aan op de uitleverin­g van Roeslan Bosjirov (boven) en Aleksandr Petrov. Er is wel een Europees arrestatie­bevel uitgevaard­igd.
© afp Omdat Rusland geen onderdanen uitlevert, dringt GrootBritt­annië niet aan op de uitleverin­g van Roeslan Bosjirov (boven) en Aleksandr Petrov. Er is wel een Europees arrestatie­bevel uitgevaard­igd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium