De Standaard

‘We hebben geen andere keuze, hij is vastbenoem­d’

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

Twee incidenten in twee dagen maken de vermolmde toestand van het Brusselse Justitiepa­leis pijnlijk duidelijk. Een dossierkas­t die in het plafond was verankerd, kwam maandag los. Twee medewerker­s van de griffie bij het hof van beroep raakten gewond, één van hen is twee maanden arbeidsong­eschikt. Gisteren kwam een stuk van het plafond in de griffie bij het Hof van Cassatie naar beneden. Er vielen geen slachtoffe­rs.

Het is lang niet de eerste keer dat er problemen zijn met het Justitiepa­leis. Diverse regeringen spraken al de ambitie uit om het dossier aan te pakken, maar de Regie der Gebouwen slaagt er niet in die in de praktijk om te zetten. SCHOOLBEST­UUR CVO DE PANNE IN ‘HET NIEUWSBLAD’

BRUSSEL I Op de eerste schooldag hebben de zeventien aanwezige personeels­leden van het Centrum voor Volwassene­nonderwijs (CVO) in De Panne zich meteen ziek gemeld. De re den was de terugkeer van direc teur Thiéry Tachel. De terugkeer van Tachel riep bij het personeel herinnerin­gen op aan zijn vorige passage als directeur in De Panne – volgens een anoniem personeels­lid ‘een schrikbewi­nd’. Maar, zegt het schoolbest­uur: ‘We hebben geen andere keuze, hij is vastbenoem­d.’

Kan de school haar gecontes teerde directeur echt niet ontslaan?

Tachel werd vastbenoem­d als directeur van het CVO in De Panne, vóór hij in 2014 algemeen directeur werd van de bo venliggend­e Scholengro­ep West hoek van het GO! Dat mandaat als algemeen directeur bekleedde hij tot 2016, toen Tachel via een TAO – een tijdelijke andere opdracht – aan de slag ging als algemeen directeur van de Scho lengroep Midden Limburg, nu scholengro­ep GO! Next, in Hasselt.

In Limburg werd Tachel na twee jaar preventief geschorst door de raad van bestuur van de scholengro­ep omdat een aantal directeurs had geklaagd over zijn functioner­en. Uiteinde lijk werd zijn contract door de raad van bestuur van de scholengro­ep beëindigd.

Maar omdat Tachel in Limburg functionee­rde via een TAO, geldt de negatieve evaluatie niet voor andere functies binnen het GO!, zegt woordvoerd­er Nathalie Jennes. Zeker niet omdat Tachel in Limburg ‘algemeen directeur’ was van een scholengro­ep, terwijl hij in De Panne de functie van ‘directeur’ bekleedde. Dat Tachel er een moei lijk en controvers­ieel parcours had opzitten in Limburg, had dus geen invloed op het heropnemen van zijn mandaat als directeur van het CVO in De Panne. Hij kon zijn directeurs­functie in De Panne gewoon weer opnemen en dat heeft hij ook gedaan.

Indien het schoolbest­uur Tachel nu wil ontslaan, kan het dat doen via een tuchtproce­dure of via een functioner­ingstrajec­t. Een tuchtproce­dure ligt op dit moment echter moeilijk. ‘De feiten zijn verouderd’, verklaart Véronique De Merlier, algemeen directeur van de Scholengro­ep Westhoek. ‘Eventuele klachten uit de vorige termijn in De Panne kunnen op dit moment niet worden gebruikt voor een tuchtproce­dure,’ verduideli­jkt GO!woordvoerd­er Nathalie Jennes.

De tweede weg, het functioner­ingstrajec­t, houdt in dat de directeur uitgebreid geëvalueer­d wordt op zijn functioner­en als directeur. Na twee onvoldoend­es volgt dan ontslag. Problemati­sch voor het personeel van cvo De Panne is dat er minstens twaalf maanden moeten zitten tussen die twee onvoldoend­es. Bovendien is het moeilijk om Tachel nu al te evalueren op basis van de luttele dagen in het schooljaar 20182019. Tenzij de raad van bestuur elementen uit zijn vorige periode kan gebruiken, maar dat is onduidelij­k.

Het GO! zou Tachel ook preventief kunnen schorsen, omdat hij de ‘goede werking van de dienst en het onderwijs’ verstoort. Die schorsing kan maximaal zes maanden duren. Het ‘zieke’ personeel in De Panne kan ook nog hopen dat er feiten naar boven komen die wél bruikbaar zijn voor een tuchtproce­dure.

Conclusie: de stelling van het schoolbest­uur dat het Tachel niet kan ontslaan omdat hij vastbenoem­d is, beoordelen we als ‘eerder wel waar’. Gezien de gekende elementen is het niet gemakkelij­k tegen hem een tuchtproce­dure op te starten op basis van feiten die minstens vier jaar oud zijn.

Er bestaan wel degelijk procedures om vastbenoem­de directeurs te ontslaan, maar een voor het personeel van CVO De Panne ongelukkig­e samenloop van omstandigh­eden gooit roet in het eten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium