De Standaard

Ook België forceert ‘open’ wetenschap

Daags na de lancering van een Europees initiatief om wetenschap­pelijke papers van achter de betaalmuur te halen, verscheen een Belgische wet die iets gelijkaard­igs doet.

-

BRUSSEL I Wetenschap­pers die met overheidsg­eld werken, mogen vanaf 2020 niet meer achter een betaalmuur publiceren. Dat kondigden de onderzoeks­fondsen van elf Europese landen maandag af (DS 5 september). België sluit zich daar voorlopig niet bij aan, maar toch krijgt ‘open access’ ook in ons land een duwtje in de rug.

Gisteren verscheen in het Staatsblad, op initiatief van minister van Economie Kris Peeters (CD&V), een wet die wetenschap­pers verplicht om hun artikels vrij toegankeli­jk te maken. Zij het niet zo dwingend als in het Europese plan. Pas maanden na de publicatie in een vakblad moet een artikel vrijgegeve­n worden. De termijn bedraagt een jaar voor humane en sociale wetenschap­pen en zes maanden voor andere wetenschap­pen. De papers mogen dus nog een tijdlang exclusief achter een betaalmuur staan.

Embargoper­iode

De embargoper­iode ‘moet auteurs de kans geven om hun artikelen in gerenommee­rde tijd schriften te publiceren en vermijdt dat uitgevers aanzienlij­ke schade zouden lijden door een verlies aan abonnement­en’, is te horen op het kabinetPee­ters.

Nochtans zijn het de hoge abonnement­skosten, voor bijvoorbee­ld Science, Nature en tijdschrif­ten van Elsevier, die de roep om open access steeds luider maken. Universite­iten betalen tientallen miljoenen euro per jaar om hun werknemers en studenten toegang tot vakliterat­uur te verlenen. En dat terwijl de uitgevers teren op de artikels die wetenschap­pers gratis aanleveren en evalueren.

Het Europees initiatief – dat open access meteen verplicht – wil het betaalmode­l van de vakbladen ontwrichte­n door de input van Europese onderzoeks­instelling­en droog te leggen. (loa)

NEDERLANDS­E VERTALING VAN ‘MEIN KAMPF’ IS UIT

Ook in ons land moeten wetenschap­pelijke artikels nu zes of twaalf maanden na de publicatie in een vakblad vrijgegeve­n worden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium