De Standaard

‘Verdachte crimineel belandt niet meer zomaar op vliegtuig’

Sinds de zaakRustem­i hebben parketten al verscheide­ne keren aan Vreemdelin­genzaken gevraagd om de repatriëri­ng van een verdachte crimineel uit te stellen.

- Verblijft allicht in de Albanese stad Shkodër. VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

BRUSSEL I ‘Mijn dienst Vreemdelin­genzaken heeft al voor enkele dossiers een vraag van het parket gekregen om iemand zeker niet te repatriëre­n’, zei staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) gisteren in de Kamer. Vreemdelin­genzaken bevestigt dat. Telkens ging het over gedetineer­den die er hun straf bijna hebben opzitten, maar die ook nog verdachte zijn in een ander gerechteli­jk onderzoek.

Francken: ‘Vroeger kon dat ook al, maar gebeurde dat bijna nooit. Plots haalt een dossier de media, en schiet iedereen wakker.’

Het dossier waar de staatssecr­etaris naar verwijst, gaat over de Albanese crimineel Safet Rustemi, die vorig jaar door ons land werd uitgezet. Hij was door justitie op borgtocht vrijgelate­n, waarop hij door de dienst van Francken naar Albanië werd teruggestu­urd. Daar loopt hij sindsdien vrij rond, ook al moest hij hier nog een gevangenis­straf uitzitten.

De zaakRustem­i ontplofte deze zomer nadat de federale politie Rustemi op de ‘most wanted’ lijst van criminelen had geplaatst.

Gemotiveer­d verzoek

De fout legde pijnlijk bloot hoe Justitie en Vreemdelin­genzaken soms botsen en elkaar stokken in de wielen steken. Terwijl het de prioriteit is van Francken om zo veel mogelijk illegale criminelen uit te wijzen, zodra ze uit de gevangenis komen, wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vooral een correcte strafuitvo­ering. Er kwam overleg tussen de kabinetten en met het College van procureurs­generaal. Conclusie: er komt een update van de richtlijne­n om nieuwe blunders te vermijden.

‘Sinds 2010 is er een rondzend brief die het aan de magistratu­ur overlaat om zelf contact op te nemen met Vreemdelin­genzaken en om met een gemotiveer­d verzoek te vragen een repatriëri­ng op te schorten’, zegt Francken. Die rondzendbr­ief wordt bijgestuur­d.

Francken: ‘Als wij vaststelle­n dat iemand door justitie op borgtocht is vrijgelate­n en dat er is gevraagd dat die persoon ter beschikkin­g blijft van het gerecht, zullen wij geval per geval contact opnemen met het parket en samen bekijken of die persoon kan worden gerepatrie­erd of niet.’

Bij de parketten wordt een referentie­magistraat aangesteld.

Vrij in Albanië

Rustemi is geen uitzonderi­ng. Van de 1.622 criminelen die vorig jaar vanuit de gevangenis zijn teruggestu­urd, had de overgrote meerderhei­d zijn straf uitgezeten. Tegen 182 liep nog een onderzoek. Zij waren vrijgelate­n omdat het gerecht hun aanhouding niet langer nodig vond.

Francken zei gisteren dat ‘een man als Rustemi niet ongestraft vrij hoort rond te lopen’ en dat de regering ‘bijzonder gemotiveer­d’ is om hem zijn straf te laten uitzitten. Dat kan ook in Albanië, waarmee ons land een samenwerki­ngsakkoord heeft over het uitleveren van gevangenen. Dan moet de Albanese politie Rustemi wel eerst oppakken. Uit verscheide­ne interviews blijkt dat hij allicht in de stad Shkodër verblijft.

‘Een man als Rustemi hoort niet ongestraft vrij rond te lopen. De regering is bijzonder gemotiveer­d om hem zijn straf te laten uitzitten. Waar dan ook’

THEO FRANCKEN Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie

Alle info op standaard.be/cultuurwek­en

 ??  ??
 ?? © fedpol ?? Safet Rustemi
© fedpol Safet Rustemi
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium