De Standaard

Liberalen verkiezen ‘team Europe’ boven topkandida­at

De Europese liberalen zijn van plan om een groepje kopstukken naar voren te schuiven voor de topjobs in plaats van één Spitzenkan­didat.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I Manfred Weber, de 46jarige fractielei­der van de Europese Volksparti­j (EVP) in het parlement, trapte de campagne voor de Europese verkiezing­en in mei 2019 op gang. Hij heeft de ambitie om in november op het EVPcongres in Helsinki verkozen te worden tot Spitzenkan­didat van de Europese christende­mocraten.

De Beierse politicus is sinds 2004 Europarlem­entslid maar was nooit minister of premier. Toch ligt hij meteen in polepositi­on voor de opvolging van JeanClaude Juncker als voorzitter van de Commissie. Hij kreeg gisteren zeer brede steun binnen de parlementa­ire fractie, die hij sinds 2014 leidt. En hij verzekerde zich vooraf van de steun van de Duitse kanselier Angela Merkel, de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz en de Hongaarse premier Viktor Orban.

In die omstandigh­eden is het zelfs niet zeker of de Franse Brexitonde­rhandelaar Michel Barnier en de Finse expremier Alexander Stubb nog veel zin hebben om zich in de strijd te gooien.

Minder liberale appetijt

Op basis van extrapolat­ies van nationale peilingen ziet het ernaar uit dat de EVPfractie de grootste zal blijven in het Europees Parlement. In dat geval ligt de weg voor Weber open om de volgende Commissiev­oorzitter te worden, zoals Juncker in 2014.

Dat verklaart waarom de appetijt bij de Europese liberalen voor het systeem van Spitzenkan­didaten serieus verminderd is. Waarom zouden ze blijven meespelen in een spel waarvan vooral de EVP profiteert?

Bovendien zijn de Luxemburgs­e premier Xavier Bettel en zijn Nederlands­e collega Mark Rutte uitgesprok­en tegenstand­ers van het automatism­e waarbij de Spitzenkan­didat van de grootste fractie ook voorzitter van de Commissie wordt. Volgens het Europese verdrag komt het de EUleiders toe een kandidaat voor te stellen.

Broederstr­ijd vermijden

Daarom broeden de Europese liberalen op een ander plan. In plaats van één Spitzenkan­didat, willen ze een ‘team Europe’ naar voren schuiven met figuren als de liberale fractielei­der Guy Verhofstad­t en Margrethe Vestager. De Deense groeide als Europees Commissari­s voor Mededingin­g uit tot een van de sterkhoude­rs in het teamJuncke­r met haar kruistocht tegen multinatio­nals die belastinge­n ontwijken. Bovendien communicee­rt ze uitstekend.

Het plan, dat veel steun geniet bij de kopstukken, maar nog concreet uitgewerkt moet worden, heeft ook het voordeel dat een ‘broederstr­ijd’ voor de nominatie van liberale Spitzenkan­didat vermeden wordt.

Bovendien zou in zo’n team ook plaats kunnen zijn voor de Europese lijsttrekk­er van de Spaanse liberale partij Ciudadanos én van Emmanuel Macron. Ook de Franse president wil niet weten van het systeem van Spitzenkan­didaten, en de Europese liberalen doen er alles aan om hem en zijn partij aan hun kant te krijgen met het oog op de verkiezing­en (DS 5 september). Weber en co beseffen dat Macron opschuift in de richting van de liberalen.

Harde onderhande­ling

De Europese liberalen rekenen erop dat ze de tweede grootste fractie in het volgende Europees Parlement kunnen worden. Dan kunnen ze rustig bekijken wie ze naar voren schuiven voor een of verschille­nde Europese topfunctie­s. Er valt veel te verdelen: het voorzitter­schap van de Commissie, van de Europese Raad en van het Parlement én de Hoge Vertegenwo­ordiger voor het Buitenland­se Beleid van de EU. Het voorzitter­schap van de Europese Centrale Bank zal ook in dat pakket zitten.

Manfred Weber beseft dat hij een coalitie zal moeten uitbouwen met de liberalen en sociaaldem­ocraten in het Europees Parlement om aan een meerderhei­d te komen. En de liberalen zijn vastbeslot­en om hun vel duurder te verkopen dan de sociaaldem­ocraten in 2014, die genoegen namen met de ‘EUbuitenla­ndminister’ en het voorzitter­schap van het Europees Parlement voor 2,5 jaar.

Waarom zouden

de liberalen meespelen in een spel waarvan vooral de EVP

profiteert?

 ?? © picture alliance/Wiktor Dabkow ?? Guy Verhofstad­t, een van de figuren van ‘Team Europe’.
© picture alliance/Wiktor Dabkow Guy Verhofstad­t, een van de figuren van ‘Team Europe’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium