De Standaard

Meest democratis­che Twitter-account afgesloten

Zweden wilde tonen hoe democratis­ch het is en liet zijn officiële Twitteracc­ount over aan gewone burgers. Geplaagd door racistisch­e en seksistisc­he trollen wordt het experiment nu stopgezet.

- VAN ONZE REDACTRICE IN ZWEDEN EVITA NEEFS

LULEÅ I Als de Mexicaanse Muur er niet komt, wacht de VS hetzelfde droeve lot als Zweden, waarschuwd­e president Trump de Amerikanen in februari vorig jaar. Dat land liet zonder enige controle te veel mensen zonder papieren binnen en dat wreekt zich. ‘Kijk naar wat gisteravon­d in Zweden gebeurde’, zei hij, impliceren­d dat er een terreuraan­slag had plaatsgevo­nden.

Het Zweedse antwoord liet –via Twitter– niet lang op zich wachten: ‘Er is hier helemaal niets gebeurd’. Al snel bleek dat de president de avond voordien weer naar Fox News had gekeken.

De Zweedse Twitteraar die de president van de VS van antwoord had gediend, was geen minister of diplomaat, maar een bibliothec­aresse. Sinds 2011 is het officiële Twitteracc­ount van Zweden immers in handen van gewone burgers. Elke week krijgt iemand anders de sleutel. En die week was het de beurt aan Emma Johansson. Ze dacht er gewoon niet bij na, vertelde ze destijds aan de BBC. Daarvoor was ze te verbijster­d over wat Trump over haar land zei.

De 22jarige Max Karlsson die het account daags nadien van haar overnam, stuurde in sneltempo een reeks statistiek­en de wereld in, waaruit bleek dat het aantal moorden al jaren bleef dalen, ook tijdens de grote vluchtelin­gengolf; net als de werklooshe­id. Trumps reclame leverde @Sweden met één klap 13.000 nieuwe volgers op.

Veranderen­d medialands­chap

Maar eind deze maand komt er, na zeven jaar, een einde aan het experiment met ‘het meest democratis­che Twitteracc­ount ter wereld’. Het Svenska Institutet, de overheidsd­ienst verantwoor­delijk voor informatie die het project Curators of Sweden lanceerde,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium