De Standaard

Woodward schetst ‘leugenacht­ige,

Het boek van onderzoeks­journalist Bob Woodward over het presidents­chap van Donald Trump is vernietige­nd. Maar zal het ook Trumps positie aantasten?

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I Er raast (alweer) een mediastorm door Washington, na de eerste onthulling­en uit het nieuwe boek van Bob Woodward. Woodward is de reporter van The Washington Post die samen met zijn collega Carl Bernstein begin jaren zeventig het Watergates­chandaal aan het licht bracht en zo president Nixon ten val bracht.

In ‘Fear: Trump in the White House’ schetst Woodward het beeld van een domme, leugenacht­ige president die alleen geïnteress­eerd is in zichzelf en zijn eigen belangen. Hij wordt door zijn onmiddelli­jke entourage in toom gehouden om nog geen grotere stommiteit­en te begaan dan hij nu al doet. Met niet altijd orthodoxe ingrepen beschermen zij de natie en de president.

Het is die bijna permanente ‘bureaucrat­ische staatsgree­p’, zoals Woodward het noemt, die ech te rampen heeft kunnen voorkomen. Zo wilde Trump, nadat de Syrische president Assad in 2017 opnieuw chemische wapens had ingezet tegen zijn eigen burgers, Syrië binnenvall­en om Assad uit te schakelen. ‘Let’s fucking kill him!’, zou hij aan de telefoon geschreeuw­d hebben tegen minister van Defensie James Mattis. Die hing op en zei: ‘Dat gaan we dus niet doen’.

De staf van het Witte Huis heeft eigenlijk niets dan misprijzen voor de president. Die aarzelt op zijn beurt niet om sommige van zijn naaste medewerker­s al twitterend de huid vol te schelden wanneer ze hem tegen de haren in strijken. Minister van Justitie Jeff Sessions, de ‘mentaal gehandicap­te’ en ‘stomme zuiderling’, kan ervan meespreken.

Oplichting van het publiek

Het boek verschijnt pas volgende week. Maar The Washington Post publiceerd­e dinsdag al enkele uittreksel­s. De reactie van het Witte Huis bleef niet uit. Trump zelf noemde het ‘a con on the public’ (‘oplichting van het publiek’). Perswoordv­oerster Sarah Sanders had het over ‘gefabricee­rde verhalen, vaak van ontevreden vroegere medewerker­s’.

John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, ontkende dat hij Trump ‘een idioot’ heeft ge Watergatej­ournalist en auteur van een nieuw boek over Trump.

 ?? © epaefe ?? Bob Woodward,
© epaefe Bob Woodward,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium