De Standaard

Domme president’

-

noemd: ‘in feite is het net het tegenoverg­estelde’, zei hij in een communiqué. Veel van de beweringen zijn volgens hem ‘BS’: bullshit.

En minister van Defensie James Mattis heeft naar eigen zeggen nooit beweerd dat de opperbevel­hebber van zijn leger het intellect heeft van een ‘vijfde of zesdeklass­er’, een tien tot twaalfjari­ge, zoals Woodward schrijft. Mattis noemde het boek op Breitbart.com ‘het product van iemands rijke verbeeldin­g’. ‘Ik houd meestal wel van fictie’, zei hij in een mededeling, ‘maar dit is een heel eigen soort Washington­literatuur, en de anonieme bronnen verlenen die niet veel geloofwaar­digheid’.

Meer gewicht

Woodward baseert zich inderdaad vooral op anonieme bronnen, maar het boek is volgens media die het al konden inkijken bijzonder goed gedocument­eerd. Woodward heeft ook bandopname­s van de talrijke interviews die hij afnam – hij sprak met honderden mensen. En, last but not least: dit is natuurlijk dé Bob Woodward die niet aan zijn proefstuk toe is. Woodward heeft ook Trumps voorganger­s, van Clinton tot en met Obama, kritisch onder de loep gelegd.

De journalist­ieke reputatie van Woodward geeft het boek in de

‘De anonieme bronnen verlenen dit werk niet veel geloofwaar­digheid’ JAMES MATTIS

Minister van Defensie

ogen van velen allicht meer gewicht dan de boeken die eerder al over Trump verschenen, zoals ‘Fire and fury’ van Michael Wolff (dat grotendeel­s gebaseerd was op informatie van de in ongenade gevallen Steve Bannon) en ‘Unhinged’ (van Trumps exmedewerk­ster Omarosa Manigault).

Maar wat het boek van Woodward vooral verontrust­end maakt, schreef CNN Online gisteren, is dat er hetzelfde beeld uit naar voren komt: dat van een Witte Huis dat in een constante staat van chaos verkeert. Chaos, en paniek over wat die onberekenb­are president nu weer allemaal zou kunnen aanrichten.

Of het boek ook Trumps popularite­it bij zijn kiezers zal aantasten, valt moeilijk te voorspelle­n. Overtuigde Trumpaanha­ngers zullen het waarschijn­lijk sowieso niet lezen – en als ze dat wel doen, zullen ze het afdoen als fake news. De conclusies zullen dus in Washington getrokken moeten worden. Zolang de Republikei­nen in het Congres ‘hun’ president blijven steunen, zijn flaters blijven vergoelijk­en en afdekken, zit Trump gebeiteld in het Witte Huis. Verschille­nde media vragen zich af of het niet stilaan tijd wordt dat Trumps entourage zijn verantwoor­delijkheid opneemt om het land uit de greep te halen van de ‘nationale ramp’ die de huidige president is. Maar wie durft dat?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium